INFONET-468X60-BANNER

Dvorac Dunđerskih opet sija

05.08.2013. | Novosti

U Čelarevu je pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture završena prva faza rekonstrukcije i konzervacije dvorca Dunđerski, jednog od najlepših u Srbiji, od nekoliko koji su preživeli sve istorijske bure i nedaće. Posle gotovo deceniju propadanja, iz zapuštenosti, progledalo je staro zadanje u punom sjaju.

Sa raspoloživim, nevelikim sredstvima, koje su obezbedili Pokrajinski sekretarijat za kulturu i opština Bačka Palanka, sanirani su ulazno stepenište, krov, fasada, oluci, stolarija, parketi, skoro sav enterijer, pa je na taj način ovo značajno delo arhitekture i kulturne baštine najzad spaseno od propadanja.

- Ovaj dvorac ima jednu od najlepših priča koja će ga činiti živim i interesantnim za posetioce, đake, studente i istraživače – priča sa zadovoljstvom Slavica Vujović, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, pod čijim je nadzorom urađena takozvana prva faza radova na dvorcu u Čelarevu. - Kada Muzej Vojvodine i Sekretarijat za kulturu APV, koji u ime države upravljaju ovim dvorcem, utvrde njegovu buduću namenu, mi ćemo biti spremni da krenemo u drugu fazu rekonstrukcije koju će diktirati buduća izložbena postavka - rekla je arhitekta Slavica Vujović.

Pre nego što je načet zubom vremena, u čelarevskom dvorcu je bila stalna postavka starog nameštaja koja je prenesena u dvorac u Kulpinu, takođe, ostavštinu Dunđerskih, jedne od najčuvenijih i najbogatijih vojvođanskih porodica svih vremena.

- Mi smo uradili novi projekat za dvorac u Čelarevu i predali smo ga Sekretarijatu za kulturu. Smatramo da bi on trebalo da priča "svoju priču", koja je vrlo bogata i začinjena detaljima – predočava Jovan Paunovoić, zamenik direktora Muzeja Vojvodine. On podseća na vlasnike dvorca pre Dunđerskih, ali i na boravak u dvorcu i posete istaknutih istorijskih ličnosti čuvenoj porodici.

U drugoj fazi, precizira Paunović, definisala bi se rasveta, vodovodne instalacije, video-nadzor, kao i ostali detalji koji čekaju da bi se prilagodili nameni drevne i vredne građevine. On naglašava da dvorac ubuduće mora da ima i fizičko obezbeđenje, da se više nikad ne bi dogodilo da bude tako brutalno očerupan kao pre nekoliko godina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;