Dvorac Dunđerskih opet sija

05.08.2013. | Novosti

U Čelarevu je pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture završena prva faza rekonstrukcije i konzervacije dvorca Dunđerski, jednog od najlepših u Srbiji, od nekoliko koji su preživeli sve istorijske bure i nedaće. Posle gotovo deceniju propadanja, iz zapuštenosti, progledalo je staro zadanje u punom sjaju.

Sa raspoloživim, nevelikim sredstvima, koje su obezbedili Pokrajinski sekretarijat za kulturu i opština Bačka Palanka, sanirani su ulazno stepenište, krov, fasada, oluci, stolarija, parketi, skoro sav enterijer, pa je na taj način ovo značajno delo arhitekture i kulturne baštine najzad spaseno od propadanja.

- Ovaj dvorac ima jednu od najlepših priča koja će ga činiti živim i interesantnim za posetioce, đake, studente i istraživače – priča sa zadovoljstvom Slavica Vujović, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, pod čijim je nadzorom urađena takozvana prva faza radova na dvorcu u Čelarevu. - Kada Muzej Vojvodine i Sekretarijat za kulturu APV, koji u ime države upravljaju ovim dvorcem, utvrde njegovu buduću namenu, mi ćemo biti spremni da krenemo u drugu fazu rekonstrukcije koju će diktirati buduća izložbena postavka - rekla je arhitekta Slavica Vujović.

Pre nego što je načet zubom vremena, u čelarevskom dvorcu je bila stalna postavka starog nameštaja koja je prenesena u dvorac u Kulpinu, takođe, ostavštinu Dunđerskih, jedne od najčuvenijih i najbogatijih vojvođanskih porodica svih vremena.

- Mi smo uradili novi projekat za dvorac u Čelarevu i predali smo ga Sekretarijatu za kulturu. Smatramo da bi on trebalo da priča "svoju priču", koja je vrlo bogata i začinjena detaljima – predočava Jovan Paunovoić, zamenik direktora Muzeja Vojvodine. On podseća na vlasnike dvorca pre Dunđerskih, ali i na boravak u dvorcu i posete istaknutih istorijskih ličnosti čuvenoj porodici.

U drugoj fazi, precizira Paunović, definisala bi se rasveta, vodovodne instalacije, video-nadzor, kao i ostali detalji koji čekaju da bi se prilagodili nameni drevne i vredne građevine. On naglašava da dvorac ubuduće mora da ima i fizičko obezbeđenje, da se više nikad ne bi dogodilo da bude tako brutalno očerupan kao pre nekoliko godina.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?