INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Žičarom od Kotora do Cetinja

05.08.2013. | Novosti

Vlada Crne Gore i Evropska investiciona banka spremni su da pomognu kapitalni projekat izgradnje žičare od Kotora, preko Lovćena, do Cetinja, koji se procenjuje na 46,5 miliona evra.

Ako ikada zaživi, jer ova priča traje godinama, iz "neveste Jadrana" do prestonice žicom će se "uspinjati" 15 kilometara, a trasa prelaziti za samo 40 minuta! Raspon najniže i najviše kote biće 1.521 m, ispod kojih će putnici imati šta da vide od lepota crnogorskog zaliva, Nacionalnog parka "Lovćen" i Njegoševog mauzoleja na Jezerskom vrhu. Još ranije italijanska kompanija "DBA grup" izabrana je za konsultanta na ovom projektu.

- Radi se o projektu koji bi, osim brojnih direktnih, imao čitav niz indirektnih benefita po prihode na lokalnom i centralnom nivou – kaže ministar finansija Radoje Žugić.

I šef Kancelarije EBRD u Crnoj Gori Đulio Moreno, smatra da projekat karakteriše visok stepen finansijske održivosti. Planirano je da žičara od Kotora do Cetinja bude jedna od najlepših te vrste u Evropi. Uspinjača će imati pogon od tri motora, biti smeštena na sedamdeset stubova, koji će se postaviti na rastojanju od dvesta metara, od čega će najviši biti na 40m.

Startna stanica nalaziće se pored letnje pozornice na Cetinju, delu koji je u okviru granica moguće zaštite Uneska. Druga je na Ivanovim koritima i omogućiće posetiocima da obiđu taj teren i mauzolej, kao i da nastave vožnju ili da se vrate na Cetinje. Najatraktivnija je treća stanica, zbog pogleda koji se pruža na Bokokotorski zaliv. Završna stanica nalazi se u Kotoru, odnosno Dubu. Biće mnogo veća od ostalih, prvenstveno zbog parkinga koji treba da se uradi, a koji će imati kapaciteta za 50 autobusa i 250 automobila.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;