INFONET-468X60-BANNER

Trstenik bez nestašica vode

05.08.2013. | Novosti

Posle višegodišnjih restrikcija vode, nadležni obećavaju sugrađanima da će ovog leta biti pošteđeni – nestašica.

- Napravili smo strategiju koja bi za tri godine trebalo da reši problem – iznosi predsednik opštine Miroslav Aleksić. - Prvi korak je izgradnja trećeg akumulacionog jezera, dok se izvode radovi na izvorištu "Zvezdan". Drugi je rekonstrukcija vodovodne mreže, koja beleži gubitke od 60 odsto, s kojom bi trebalo da krenemo krajem ove i početkom naredne godine.

Oko tri miliona evra su sredstva dobijena od KFW Razvojne banke Nemačke za čitav projekat. Radovi na čišćenju jezera, vredni 30 miliona dinara, finansiraju se iz lokalnog budžeta.

- Deo sredstava je dala MZ "Trstenik", a imali smo ugovor s Direkcijom za vode od 12,5 miliona dinara, koja je trebalo da učestvuje u sufinansiranju – objašnjava Aleksić. - Izabrali smo izvođača, radovi idu planiranom dinamikom, ali iz Direkcije smo obavešteni da neće moći da finansiraju svoj deo, što nam predstavlja dodatni problem. Ali, moramo da nastavimo.

Nadležni kažu da će se potruditi da isključenja, ako do njih dođe, biti minimalna.

- Nivo u rezervoaru sa izvorišta "Zvezdan" je nešto preko tri metra, što znači da se isporučuje uobičajena količina potrebna za rad i život stanovništva. Lane je nivo bio manji od metra. Verovatno će doći do blagog poremećaja zbog radova, ali nivo Zapadne Morave je i dalje visok – istakao je Ranko Stevanović, direktor JKP "Komstan".

Nestašice

Prošle godine je restrikcija trajala duže od mesec dana. Dnevno su meštani ostajali i po šest sati bez vode. Vodovodna mreža stara 60 godina, visoke temperature, a niski vodostaji i nivo podzemnih voda uticali su da snabdevanje bude ugroženo. Uobičajen kapacitet sa izvorišta "Zvezdan" i "Prnjavor" je 100, a lane je iznosio 80 litara u sekundi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;