INFONET-468X60-BANNER

Niš: Pruga ostaje muka

02.08.2013. | Novosti

Po svemu sudeći, železnička pruga će još dugo deliti Niš na dva dela, dok će kroz grad tutnjati vozovi, sada 50, uskoro verovatno i preko 100 kilometra na sat, a građani u stambenim naseljima na svakih pola sata do sat osećati "zemljotres" u svojim domovima. O bezbednosti, s obzirom na to da je za protekle tri decenije više od 30 ljudi poginulo prelazeći prugu, da se i ne govori.

Niš je jedan od retkih gradova u svetu kroz čiji centar prolazi železnička pruga. Mnoge su se vlasti u gradu i Republici promenile, održano je na desetine skupova na temu izmeštanja koloseka iz centra, odnosno, od glavne Železničke stanice do Niške Banje, koju bi zamenila nova trasa od "Proseka" do teretne stanice Crveni krst, ali se nije odmaklo dalje od praznih obećanja.

- Osim što je Direkcija za izgradnju grada napravila geodetski snimak buduće trase, na tom delu ništa drugo do sada nije urađeno. Čak nijedna od 1.048 parcela kroz koje treba da prođe taj severni krak pruge, nije otkupljena iako postoje pravosnažna rešenja – kaže zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, zadužen da vodi ovaj projekat.

Slavković ističe da se zasada ne zna ni ko će da izuzme zemljište, ko će da ga plati, koliko košta pruga niti koliko će se dugo graditi.

Prema njegovim rečima, ipak, najveći problem je odnos "Železnica Srbije" prema Nišu kada je u pitanju izmeštanje pruge iz centra grada i da je ranije bilo čak i ucenjivanja da se uradi elektrifikacija te trase, a izmeštanje – kad se stigne.

Najnovija ponuda "Železnica" Nišu je da trasu pruge kroz grad elektrifikuje i da tako ostane najviše sedam do 10 godina, a da se uporedo gradi i severni krak. Takođe se nudi da, ukoliko Niš ima interesa, može da zadrži ovu trasu i posle izgradnje zaobilaznice, a "Železnice" su spremne da ustupe svoju infrastrukturu. Tako bi i u Nišu postojalo nešto poput „Beovoza“, takozvani Niš-voz, koji bi saobraćao do Proseka i nazad.

- S obzirom na to da su "Železnice" državno preduzeće, ja sam bio spreman da napravimo taj ustupak ali samo pod uslovom da država bude garant da se elektrifikovana trasa kroz grad ne može koristiti duže od sedam godina – kaže Slavković.

Nova trasa

Kada je reč o novoj trasi, dužine oko 18 kilometra, tek treba da se uradi projekat koji će sa 1,5 miliona evra finansirati EU. Projektant je izabran na tenderu u konkurenciji 15 kandidata i, kako smo saznali, u pitanju je jedna strana firma sa kojom uskoro treba da se zaključi ugovor.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;