IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kruševac: Još grade aerodorom

29.07.2013. | Novosti

Finalni radovi na izgradnji famoznog aerodroma koji se, "na papiru", gradi od 1995, u idealnoj situaciji, trebalo bi da budu završeni tek 2015. godine. Novi direktor JP "Aerodrom Rosulje", Radiša Krstić, precizira da se tokom poslednjih godinu dana radilo na eksproprijaciji i otkupu zemljišta...

 - Obavili smo veliki posao i pribavili 99 odsto ukupne površine zemljišta potrebnog aerodromu, ali nam je ostao još 51 ar, pa verujem da će i to biti regulisano do kraja godine – kaže Krstić, precizirajući da je samo otkup prostora koštao 876.000 dinara.

Postupak je, objašnjava nadalje, izuzetno složen i zahteva mnogo pravnih radnji. Istovremeno, započeta je i preparcelizacija zemljišta, kako bi 158 parcela na terenu bilo pretvoreno u jedinstvenu građevinsku i imovinsku celinu.

- Dobili smo saglasnost Skupštine grada i uputili zahtev ministarstvima da se promeni granica katastarskih opština – pojašnjava Krstić, dodajući da se uporedo radi na izgradnji druge faze pristupnog puta, duge 340 metara, koja bi trebalo da započne čim budu prikupljene sve potrebne dozvole. I taj put je sam po sebi sporan, jer se proteže na četiri parcele...

Ispostavilo se, tako, da za proteklih 18 godina ništa oko aerodroma nije bilo jednostavno, iako je Vlada odredila javni interes za ovaj projekat.

- Poseban problem je što vlasnici parcela imaju nerealne zahteve, pa su neki slučajevi u sudskom procesu – napominje Radiša Krstić.

Inače, po nekim procenama, izgradnja aerodroma mogla bi da košta oko devet miliona evra, a – od osnivanja preduzeća – 35 miliona dinara uloženo je samo u eksproprijaciju. Ulaganja samo u ovoj godini premašuju 12 miliona dinara, a nisu okončani svi imovinsko-pravni odnosi – nužni za bilo kakav rad na terenu, odnosno početak izgradnje.

I, zaista, od 1995. do 1999, pripremana je dokumentacija. Potom se ništa nije radilo do 2005, a od 2006. započelo se sa eksproprijacijom i naredna tri godine rađen je samo administrativni prenos. Neefikasni zakoni, njihova neodgovarajuća primena, kao i brojne greške u proceduri – pogrešno upisivanje parcela u katastar i propuštanje rokova za konverziju zemlje – te sudski procesi, u konačnom zbiru, uticali su na to da ni jedan avion sa aerodroma "Rosulje" još nije poleteo.

U Gradskoj upravi navode da je sat nemoguće vratiti unazad, kao i da za izgradnju aerodroma postoji računica. Planirano je da aero-klub "Mihajlo Živić" – koji se, trenutno, sa svojom infrastrukturom nalazi na starom aerodromu, na Košijskom polju, preseli na novu lokaciju, čime bi se oslobodilo gradsko građevinsko zemljište. Tih 50 hektara, kažu, imaju tržišnu vrednost koja se kreće oko fantastičnih 25 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;