INFONET-468X60-BANNER

Projekat izgradnje srednjovekovnog naselja Kraljevgrada

29.07.2013. | E-kapija

Na samo dvadesetak kilometara od Kraljeva, u blizini kolevke države Nemanjića, pored tvrđave Maglič iz trinaestog veka, uskoro bi moglo da nikne specifično srednjovekovno naselje Kraljevgrad. Nebojša Simović idejni tvorac Kraljevgrada, kaže da je reč o replici srednjovekovnog grada koji bi bio izgrađen u neposrednoj blizini utvrđenja Maglič na prostoru od 4 hektara.

Kraljevrgad bi bio ušuškan među vrlo značajne srpske spomenike srednjovekovne kuture. Među njima je i najpoznatiji manastir Žiča gde je krunisano sedam srpskih vladara iz loze Nemanjića, od Stefana Prvovenčanog do Stefana Dečanskog.

- Zbog toga će svakom od srpskih kraljeva biti posvećena po jedna od sedam kula u kojima bi bile postavke iz tog perioda kao što su verne kopije njihovih kruna, odežde, nakit. U muzejima posvećenim dinastiji Nemanjića će biti smeštene i oružarnice u kojima bi bili izloženi mačevi, koplja, strele, štitovi, a pored bi bila i galerija, veliki otvoreni amfiteatar i zatvoreno pozorište – kaže Simović.

U jednom delu kompleksa bi bila smeštena crkvena porta sa zvonikom. Pored toga će biti izgrađena i tradicionalna bolnica i apoteka, škola starih zanata, kao i stara tržnica i natkriveni bunar.

- Za smeštaj posetilaca predviđen je hotel sa 800 ležaja, kao i konaci i apartmani sa velnes i fitnes centrom, ali i mnogo ugostiteljskih objekata kao što su stare krčme, poslastičarnice, etno restorani, podrumi domaćih vina, rakija i sokova – ističe Simović.

Kako je kompleks namenjen turistima, osim hotelskih i ugostiteljskih objekata, tu bi bila i prodavnica suvenira, kao i info pult. Tu bi turistički vodiči upoznavali posetioce sa istorijskim značajem ovog područja gde bi bile postavke sa istorijskim kartama i dokumentacijom iz tog perioda koje bi turistima predočile razvoj Srbije tog doba.

Kancelarije menadžementa kompleksa, takođe, bi bile smeštene u samom naselju, ali i drugi poslovni objekti kao što je kongresni centar sa konferecijskom salom ukupne površine oko 1.000 kvadratnih metara. Zanimljivo je to da bi svi sadržaji bili građeni u skladu sa načinom života karakterističnim za srednji vek. Grad bi nudio različite sadržaje, autentične za srednjovekovni period.

- Kraljevgrad će biti najveća fabrika pod vedrim nebom – tvrdi Simović i dodaje da će raditi 365 dana u godini, zaposliće na stotine radnika i privući više od 400.000 tursta godišnje koji će uživati u centru književne, likovne, muzičke, pesničke kulture.

Na nedavnom predstavljanju idejnog rešenja koje su radili arhitekte Jelena Krstović-Nikolić i Goran Nikolić rečeno je da će i sam način gradnje kao i izbor građevinskog materijala biti u duhu srednjovekovlja.

- Postoje odrđene specifičnosti, jer će se graditi lokalnim kamenom na tradicionalni način, ali su zastupljeni i savremeni materijali i tehnologije kao što su čelične rešetke i strukturalna stakla – kažu tvorci idejnog rešenja.

Idejno rešenje je urađeno u saradnji sa Direkcijom za građevinsko zemljište grada Kraljeva, definisan je prostorni plan u kome bi naselje bilo smešteno, a biće potrebno rešiti i infrastrukturne probleme kao što su obezbeđivanje parkinga, dovoljne količine vode, struje.

Vrednost projekta je oko 40 miliona evra, a u Gradskoj upravi kažu da su spremni za saradnju i sve opcije finansiranja od ulaganje privatnog kapitala do javno-privatnog partnerstva. Među brojnim javnim ličnostima koje su podržale ovaj projekat je i slavni reditelj Emir Kusturica koji je bio na licu mesta i pomogao prilikom određivanja lokacije ovog naselja. Iako Kraljevgrad podseća na kusturičin Drvengrad, tvorci idejnog rešenja kažu da je ideja u osnovi ista, ali je arhitektonsko rešenje sasvim različito. Dok je Drvengrad koncipiran kao eko selo, Kraljevgrad će biti prvi oživljeni srednjovekovni grad u Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;