INFONET-468X60-BANNER

Valjevo: Bez crkve, neće ni vodu

18.07.2013. | Novosti

Neću dati saglasnost na projekat zaštite i konzervacije crkve Arhangela Mihaila, čuvene valjevske Gračanice, koja treba da bude potopljena u budućem jezeru regionalne hidroakumulacije "Stubo-Rovni", jer je dokument površan. Da bi se hram sačuvao, predlažem da se pravi nova brana, a ako crkva ipak bude potopljena, neću piti tu vodu, jer će biti sačinjena od ceđi iz grobova naših predaka i dva sloja fresaka iz 15. veka, te nikad neće biti blagoslovena!

Ovako je u sredu (17. jul 2013.)  akademski vajar Nemanja Radojičić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, odgovorio na tvrdnje JKP "Kolubara", da će, odbijanjem da izda saglasnost na projekat zaštite crkve, praktično, ugroziti dobijanje osam miliona evra od Evropske unije, namenjenih završetku pomenute regionalne hidroakumulacije.

Podsetimo, iz budućeg jezera vodom za piće treba da se snabdeva više od 200.000 žitelja Kolubarskog okruga, gradska opština Lazarevac i Termoelektrana "Kolubara B" u Kaleniću kod Uba, koja je u izgradnji.

- Crkva Gračanica, koja datira iz 15. veka i jedinstvena je po svojoj arhitekturi, predstavlja kičmu pravoslavlja na ovim prostorima, pa je na svaki način treba zaštititi – kaže Radojičić. - U vreme prethodnog direktora, Zavod je dao JKP "Kolubara" uslove za projekat dugoročne zaštite crkve u uslovima potapanja. Uslovi su dobri, ali je projekat koji je "Kolubara" dostavila površan i nepotpun. Posle konsultacija sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, nisam dao saglasnost na projekat.

Radojičić navodi da "Kolubara" sad može da se žali istom Zavodu, a ako bi se crkva izuzela od potapanja, to bi, tvrdi, bio trijumf službe zaštite kulturnih dobara.

- Iako sam pod stalnim pritiskom, naročito gradonačelnika Valjeva, odbijam da radim protiv struke – poručuje Radojičić. - Evropska komisija, koja je od investitora "Stubo-Rovni" tražila da uradi projekat zaštite Gračanice, kako bi odobrila osam miliona evra za cevovod od brane do Valjeva, uopšte ne uslovljava realizaciju tih sredstava. Ako treba, spreman sam da odgovaram u slučaju da zbog ovoga EU ne odobri sredstva.

U JKP "Kolubara", međutim, ističu da su projekat konzervacije hrama sačinili upravo po uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. Takođe, da im nije nagovešteno šta ne valja u tom projektu koji, tvrde, predstavlja uslov da bi se dobio novac iz Evrope.

Investicija

Regionalni vodozahvat, brana i akumulacija "Stubo-Rovni", počeo je da se gradi 1988. i u ovu investiciju, najveću u zapadnoj Srbiji, država je do sada uložila više od 70 miliona dolara. Brana je potpuno izgrađena, pa predstoji probno punjenje jezera.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;