IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Putari na putu traže isplatu

11.07.2013. | Novosti

Država je ostala dužna putarima još oko 5,5 milijardi dinara. Od toga, obaveze lokalnih samouprava iznose oko 3,5 milijardi, Fond za kapitalne investicije duguje 861 milion, dok su sa Ministarstvom saobraćaja, za radove čak i iz 2006. godine, u toku sudski postupci za oko 1,16 milijardi dinara. Za ponedeljak je zakazan sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije i ukoliko zahtev putara o sistemskom finansiranju održavanja saobraćajnica ne bude rešen, uslediće radikalizacija štrajka, a to će, najavili su sindikalci, osetiti svi, posebno vozači.

Sindikat traži i da se obezbedi dodatnih bar dve milijarde dinara do kraja godine za opstanak putarskih preduzeća, odnosno pripremu za zimsko održavanje.

- Deo duga države je rešen zakonom kojim se kao javni dug preuzima obaveza "Puteva Srbije" od oko 1,3 milijarde dinara i to će putarskim firmama biti isplaćeno u tri mesečne rate – kaže Sonja Vukajlović, predsednica sindikata putara. - Beograd je izmirio svoje obaveze, kao i Ministarstvo za regionalni razvoj. Takođe, još sedam opština je rešilo pitanje duga kroz državne obveznice. Međutim, naš osnovni zahtev je da se za održavanje obezbedi novac iz akcize na gorivo u iznosu od 20 odsto ili 30 odsto iz maloprodajne cene goriva. Svakako je neprihvatljivo rešenje kojim se kaže da će iz akciza biti izdvajano za puteve ali bez tačnog procenta. Mi tražimo da se tačno utvrdi taj procenat, a ne da sve zavisi od nečije dobre volje koliko će da izdvoji za održavanje. Takođe, tražimo da se za narednih tri meseca poveća mesečna kvota za "Puteve Srbije". Jer sada je sezona i sada najviše posla na popravci saobraćajnica može da se odradi.

Otkazi

Samo dve ili tri putarske firme nemaju blokiran račun. Ako se ne reši pitanje finansiranja održavanja saobraćajnica, do kraja godine ostaće bez posla između 8.000 i 10.000 radnika. "Vojput Subotica" ovih dana otpustiće 150 zaposlenih, a očekuje se da će to uraditi i neka druga preduzeća.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;