Izgradnja malih HE na 213 lokacija u Srbiji

08.07.2013. | Tanjug.biz

Opštine širom Srbije, koje imaju male vodotokove, mogu da očekuju skori početak izgradnje mini-hidroelektrana koje će "nići" na 213 lokacija u zemlji. Ministarstvo energetike objavilo je konačnu rang-listu investitora, koji su se prijavili na javni poziv ministarstva, za izgradnju malih HE, a kvalifikovao se 91 investitor, od kojih je njih 27 iz inostranstva.

Potpisivanje trojnog memorandum između investitora, ministarstva i lokalnih samouprava očekuje se u prvoj polovini jula.

"Nijo čudo što postoji tako pozitivna reakcija invetitora, jer je oblast obnovljivih izvora energije u Srbiji potpuno uređena, zakonski okvir je zaokružen što omogućuje  ulaganja," izjavio je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

Pokazali smo koliko je to važno i zašto ne bi svaka oblast bila tako uređena, kazao je Trifunović i dodao da su se investitori odazvali na prvi javni poziv, a da će ih biti još.

Ministarstvo energetike je donelo i model ugovora između investitora i javnog snabdevača za otkup struje iz obnovljivih izvora energije, kojim će obe strane biti pođednako zaštićene, naglasio je Trifunović. To će doprineti ulaganju i u vetro solarne i elektrane na biomasu, jer je za tri meseca ove godine prijavljeno više zainteresovanih ulagača nego za tri prethodne godine, dodao je Trifunović.

Najviše malih HE će biti izgrađeno u opštinama Tutin, Ivanjica, Pirot, Arilje, LJubovija. Konkurs za dodelu energetskih dozvola i saglasnosti za izgradnju 317 mini-hidroelektrana u 17 opština u Srbiji, raspisan je u februaru, a podneto je ukupno 1.464 prijava. Očekuje se da će te mini-hidroelektrane biti priključene na mrežu 2015. i 2016. godine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...