INFONET-468X60-BANNER

Vranje: Pozorište Bora Stanković čeka Vladu

03.07.2013. | Novosti

Prošlo je tačno godinu dana otkako je u požaru koji je bio podmetnut u susednoj diskoteci "Paladijum" izgorela zgrada teatra "Bora Stanković" stara 120 godina. Tog jutra u šoku su bili glumaci, rukovodioci grada i obični građani, dok su vatrogasci pokušavali da sačuvaju kostime, arhivu i druge preostale stvari koje su činile dušu teatra. Stradali su krov, scena, pozorišna sala, rekviziti... Bilo je neophodno odmah pokrenuti akciju kako bi što pre Vranje dobilo novo pozorište. Rukovodioci grada kažu da je urađeno mnogo toga, ali ni godinu dana kasnije, građevinski radovi nisu počeli.

Iz budžeta grada za ovu godinu planirano je 65 miliona dinara za rekonstrukciju pozorišta, a očekuje se i obećana pomoć Vlade. Projektantski biro "Grad" do 17. jula treba da dostavi glavni arhitektonsko-građevinski projekat, posle čega će Služba za javne nabavke obaviti neophodnu zakonsku proceduru. Očekuje se da građevinski radovi koji će se izvoditi po fazama, počnu u septembru.

- Odmah smo formirali Odbor za obnovu zgrade pozorišta, koji je dosad održao 11 sednica. Otvorili smo namenske račune za prikupljanje sredstava, a sa kompanijama "Telenor", "Telekom" i VIP aktivirali SMS broj – objašnjava Zoran Antić, gradonačelnik Vranja.

Do ovog trenutka 216 fizičkih i pravnih lica uplatilo je na namenski račun za obnovu pozorišta ukupno 34.925.390,50 dinara. Tačna suma potrebnog novca još nije definisana, a pomoć, prema rečima gradonačelnika, stiže za svih strana.

- Zahvaljujući Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, kao i javnim preduzećima "Novi dom", "Komrad", "Jugelektro" i "Elektrodistribucija" obavljeno je raščišćavanje zgarišta. Takođe, zaštićen je podrumski deo prostorija i obavljeno statičko ispitivanje konstrukcije zgrade pozorišta. Vrlo je bitno da smo naišli na podršku međunarodnih organizacija sa kojima sarađujemo. Potpisali smo ugovor sa Programom EU PROGRES koji će izdvojiti 20.000 evra za izradu glavnog projekta i tehničku kontrolu, dok će Grad izdvojiti 4.000 evra. Sklopili smo i ugovor sa Programom PBILD za projekat – navodi Antić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;