INFONET-468X60-BANNER

Nemački investori otvorili radove na vodosnabdevanju

28.06.2013. | Tanjug.biz

Predstavnici nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i konzulata Nemačke u našoj zemlji, posetili su danas Loznicu, gde su sa čelnicima tog grada ozvaničili početak obnavljanja cevovoda prema Banji Koviljači, u kojoj su zatim pustili u pogon novu crpnu stanicu.

Rukovodilac sektora za jugoistočnu Evropu i Kavkaz nemačkog Saveznog ministarstva Aneta Zajdel rekla je novinarima da su ove sedmice uspešno završeni pregovori sa srpskom vladom o podršci u unapređivanju vodosnabdevanja, a saradnja sa Srbijom je u toj oblasti je do sada, kako je ocenila, bila veoma uspešna i važna.

Ona je navela da je u Loznici otpočela druga faza te saradnje i da će Nemačka podržati velike investicije u vodosnabdevanju, ali da u tom gradu postoje određeni problemi što se tiče potrošačkih tarifa i ukazala da cene vode moraju biti regulisane kako bi kasnije bilo sredstava da ti sistemi mogu da se održavaju. Zajdelova je izrazila zadovoljstvo što čelnici grada Loznice pružaju podršku projektu koji se finansira iz kredita Nemačke razvojne banke (KfW).

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović izjavio je da današnji susret sa predstavnicima nemačke vlade simboličan, jer Srbija očekuje dobru vest od Evropske unije, i ocenio da naša zemlja i taj grad žele da "svakoga dana čvrstim korakom idu napred" i da proširuju saradnju sa prijateljima iz EU.

On je istakao da Loznica ostaje privržena realizaciji strategije razvoja grada, kojom je predviđeno ubrazno unapređenje kapaciteta lokalne zajednice i kvaliteta života građana, u čemu je vodosnabdevanje jedan od bitnih činilaca na kojem se zajedno sa partnerima posvećeno radi.

Zajdelova i Petrović su simbolično postavljanjem kamena temeljca ozvaničili početak rekonstrukcije dela cevovoda od Loznice prema Banji Koviljači u dužini od blizu četiri kilometra, koji sa 1,6 miliona evra finansira iz kredita KfW banke.

Oni su zatim, sa drugim predstavnicima Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, konzulata te zemlje u Srbiji, nemačke Organizacije za međunarodnu saradnju  i KfW banke pustili u rad nov pogon crpne stanice u Banji Koviljači, kojom upravlja lozničko Komunalno javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;