Zelena energija banatska (video)

28.06.2013. | RTV

U Banatu ima i nafte i gasa, ali kod Deliblatske Peščare bogatstvo nije u crnom zlatu već u energiji iz vetra i sa njiva. U opštini Alibunar gradi se najveća elektrana na biogas u ovom delu Evrope, a gotovo da je sve spremno i za prve moderne Banatske vetrenjače. Svetska Banka i zvanično je objavila da će finansirati izgradnju dva vetroparka belgijskog "Elektravinca" kod Alibunara. Investicija je vredna 80 miliona evra, a 25 vetrenjača godišnje će proizvoditi i do 200 hiljada megavat-časova struje.

Pre nego što se zavrte prve moderne vetrenjače u Alibunaru, ekološki kilovat-časovi počeće da stižu iz najveće elektrane na biogas u jugoistočnoj Evropi, koja se gradi u Ilandži. Za 15 miliona evra, osim elektrane, u kojoj će se zaposliti 50 radnika, biće izgrađena i fabrika komposta. Bio elektrana će, koristeći kao sirovinu životinjski otpad sa farmi u Banatskom Karlovcu i Vladimirovcu, rešiti i dva velika ekološka problema u ovom kraju.

Žitelji opštine Alibunar i sama lokalna samouprava imaće višestruke koristi od zelene energije. Građevinske radove dobila su lokalna preduzeća, a praktično celokupna dalekovodna mreža biće obnovljena i ojačana. Uz nova radna mesta, treba naglasiti da će mnoga domaćinstva imati koristi od zelene energije, kroz kooperaciju ili izdavanje zemljišta. Samo pomenuti "Elektravinc" već je sklopio oko 100 ugovora o dugogodišnjem zakupu parcela, iz kojih će nicati banatske vetrenjače.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...
Milan Radojević 29.12.2021.
Ovo je lepa vest. Sava centar je sa arhitek...
Zoran 28.12.2021.
Ocekujem totalni kolaps I pad cena gori neg...