INFONET-468X60-BANNER

Stanari novih zgrada Građevinske direkcije Srbije i dalje bez gasa, sanacija temelja u septembru

27.06.2013. | E-kapija

Zgrada useljena u julu 2012.

Problemi stanara u zgradi u beogradskom naselju Braća Jerković Padina neće uskoro biti rešeni. Već više od mesec dana nemaju gas, a samim tim ni toplu vodu, sve usled "propadanja" zgrade u koju su useljeni pre manje od godinu dana. Da su pukotine i prsline na nenosećim i nosećim elementima zgrade nastale usled sleganja većeg od dozvoljenog i da taj proces nije završen potvrdio je i Građevinski fakultet u Beogradu.

Investitor Građevinska direkcija Srbije tvrdi "da se u garantnom periodu objekta stanarima mora obezbediti kvalitet koji je definisan tehničkom dokumetacijom", pri čemu ne mogu da kažu ni kada će sanacija krenuti, koliko će trajati i niti kada će biti pušten gas. Problem je još veći, jer stanarima osim na gas, nije ostavljana alternativa ni za toplu vodu, ni za grejanje. Uprkos tome što GDS smatra da će do zime radovi biti okončani, postoji opravdana sumnja da će stanari grejnu sezonu dočekati hladnih radijatora.

Građevinska direkcija Srbije navodi za naš portal da će projektant Saobraćajni insititut CIP, odmah pristupiti izradi projekta sanacije temelja na jednoj lameli na osnovu Izveštaja Instituta za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Beogradu. Saobraćajni institut CIP ima ugovorni rok od 2 meseca da završi projekat sanacije, ali imamo uveravanja da će projektant u najkraćem mogućem roku završiti posao.

Na pitanje kada će stanari moći da koriste toplu vodu i kada će biti završena sanacija u GDS nisu mogli da nam daju precizan odgovor.

- Koliko će trajati sanacija, zavisiće od rešenja koja predloži projektant i tome možemo konkretnije govoriti kada bude urađen projekat. Očekujemo da do početka zimskog perioda završimo poslove u vezi sa sanacijom. Građevinska direkcija Srbije će na osnovu projekta uraditi sve što je neophodno kako bi garantovala sigurnost i stabilnost objekta.

Novi stanovi

U GDS-u tvrde da izvođenje sanacije objekta neće u velikoj meri remetiti život stanara.

- Na osnovu naloga Uprave protivpožarne policije, urađeno je ispitivanje svih instalacija u objektu (gas, vodovod, kanalizacija), koje je pokazalo da ne postoje bilo kakva oštećenja instalacija. Direkcija je Sektoru za vanredne situacije uputila žalbu na Rešenje o zabrani korišćenja gasa, jer je ispitivanje pokazalo da su instalacije ispravne i objekat bezbedan. U najskorijem roku očekujemo odluku u vezi sa Žalbom GDS na Rešenje protivpožarne policije – kažu u GDS.

Dok se problemi stanara ne reše, kao nadoknadu štete, Skupština Društva Građevinske direkcije Srbije donela je odluku da za period u kome je isključen gas svim kupcima na lokaciji ponudi novčani iznos od 4 evra po m2 kupljenog stana u objektu na mesečnom nivou, računajući stvarni broj dana za koji kupci nisu bili u mogućnosti da koriste gas.

Problemi su mogli biti otklonjeni pre useljenja

Sumnju stanara da je Građevinska direkcija i pre useljenja imala podatke da zgrada tone i da nije sigurna, potvrđuje firma "Inter kop", koja je bila izvođač radova. Kako su naveli za naš portal, svi radovi su izvedeni u skladu sa projektnom dokumentacijom. Međutim, kako su naveli, "Inter kop" je uradio elaborat koji je pokazao da uzroci sleganja zemljišta nisu u izvođenju radova već u podzemnim vodama, odnosno u nedostacima u projektu koje nije radio "Inter-kop". Elaborat je upozoravao na moguće ozbiljne posledice.

- Građevinskoj direkciji Srbije je dostavljen elaborat, pa čak i ponuda za izvođenje radova u skladu sa elaboratom. Međutim, Direkcija nije poslala nikakav odgovor niti nalog za izvođenje radova. Kako kažu u "Inter kopu", sve ove navode mogu i dokumentovati.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;