PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Betonjerka" ponovo na tržištu

25.06.2013. | RTS

Fabrika za proizvodnju betonskih stubova i trafo stanica "Betonjerka" u Aleksincu, posle neuspele privatizacije, vraća se na tržište. Iako ima posla, konačna sudbina fabrike se, međutim, ne zna pošto su jedno od 179 preduzeća u restrukturiranju. Niko od 100 radnika "Betonjerke" posle štrajka dva sindikata i suprotstavljenih stavova, nije verovao da situacija može da se popravi. Ni Ljubinko Stanković koji ovde radi 32 godine nije mogao da zamisli da će samo posle četiri meseca reći da je sve u redu.

"Mi smo dali podršku sadašnjem direktoru i poboljšanje je veliko. Imamo posla, primamo plate  redovno", kaže Ljubinko.

Znatno mlađi dvadesetsedmogodišnji Bojan Radojković radi šest godina i sa platom od 25 hiljada je, kaže, zadovoljan.

"Radim kao fizički radnik, na svim poslovima u proizvodnji – i na vađenju stubova, mazanju kalupa i na livenju", kaže Bojan.

Za četiri meseca ogromna dugovanja iz prethodnog perioda svedena su na osam miliona. Do sezone godišnjih odmora radilo se u dve smene, za mesec dana proizveli su 5.000 betonskih stubova, a prosek je tri do 3,5 hiljade. Sve poslove "Betonjerka" obezbeđuje preko tendera.

Direktor "Betonjerke" Darko Hristov kaže da do kraja godine ima još nekoliko velikih tendera – između 300 i 500 miliona, a da bi njihovo učešće trebalo da bude oko 150-200 miliona, tako da, već sada, dodaje, može da tvrdi da će biti posla do kraja godine.

Gotovo 90 odsto proizvodnje ide EPS-u, pa su svi u fabrici saglasni da je najbolje da se vrate u sastav EPS-a.

"Ukupno osam preduzeća, među njima i "Betonjerka" su isključeni iz sastava EPS-a i svi su prodati, sada postoji neka inicijativa i oba sindikata su za to da se vratimo u sastav EPS-a", kaže Slaviša Milošević radnik.

Da li će želje zaposlenih, sada uspešne fabrike, biti uslišene znaće se najkasnije naredne godine kada bi status svih preduzeća u restruktiriranju trebalo da bude rešen.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;