INFONET-468X60-BANNER

Nove zgrade sa starom fasadom

14.06.2013. | Dnevnik

Konačnog rešenja za istorijske objekte i spomenike kulture u Zrenjaninu koji su, kada ih je načeo zub vremena, počeli da se obrušavaju i ugrožavaju živote prolaznika, još nema na pomolu.

Slušajući kazivanja predstavnika nadležnih gradskih službi i stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, može se izvesti zakljukak da su manjak novca i nerešeni imovinsko-pravni odnosi glavni problemi zbog čega se konačno ne preduzmu neke konkretne mere. A, ako ostane na ovome, centar grada bi u dogledno vreme mogao odavati utisak kakvog zapuštenog gradilišta, sa obrušenim građevinama i šutom na sve strane. Jer, sa zgrade u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 26, poznate po imenu Kuća porodice Munčić, već je otpao pozamašan deo krova, a na objektu znanom kao Kuća Filkovića, koji se nalazi u istom sokaku, na broju 40, srušio se čitav zid sa južne strane. O ovom problemu bilo je reči na sastanku koji su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Darko Karan i član Gradskog veća Dragiša Albulj održali sa predstavnicima vojvođanskog i zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Objekti u glavnoj gradskoj ulici, pod brojevima 26, 29 i 40, problematični su i ograđeni su da ne bi ugrožavali sigurnost prolaznika. Grad je usvojio zaključak o njihovom rušenju, ali bi pre toga država morala da skine zaštitu sa njih. Zavod u Zrenjaninu je, međutim, propisao tehničke mere zaštite i one se upravo razmatraju – veli Karan i ponavlja stav Gradske uprave da novca za kompletnu rekonstrukciju ugroženih građevina nema i da taj problem mora biti rešen na drugi način.

Mišljenje gradske vlasti je da bi sporni objekti trebalo da budu srušeni, a kasnije, kroz javni poziv, budući investitor bi bio obavezan da na novoj zgradi izgradi istu spoljnu fasadu.

- Razmišljanja idu i u tom pravcu da se građevine poruše do spoljne fasade i da ona praktično bude "nalepljena" na novi objekat – objašnjava Karan.

 

Komentari: 1

Goran Jovanovic 18.06.2013 11.53.53

Svi problemi su zbog neupotrebljivih i neprimenjivih zakona koje treba menjati i prilagoditi.
Ko nema para da popravi krov ili fasadu, platiti mu i racunati kao kredit sa hipotekom na stan sa sve kamatama.
Neki su dzaba dobili stanove, otkupili za soljicu kafe i sad cekaju da im neko drugi plati odrzavanje...

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;