INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Počela obnova derviške grobnice u Beogradu

07.06.2013. | Politika

Obnova šeih Mustafinog turbeta, grobnice trojice derviških velikodostojnika, koja je zaštićena kao spomenik kulture još posle Drugog svetskog rata, konačno je počela. Jedini ostatak kompleksa oko derviške tekije-škole iz vremena pre Prvog srpskog ustanka – turbe, sazidano je 1783–1784. godine. Dugo je bilo u lošem stanju, vapeći za rekonstrukcijom. Projekat sanacije bio je završen još pre nekoliko godina, ali je za radove nedostajalo novca, sve dok Turska agencija za saradnju i koordinaciju u Beogradu nije donirala neophodnu svotu. Tada je i opština Stari grad porušila nelegalne objekte koji su podignuti oko tog spomenika kulture, pa je sve najzad bilo spremno za početak obnove.

Projekat podrazumeva veoma složene i, s obzirom na finoću izvornog izgleda, starost i zapuštenost objekta, delikatne radove. Konstrukciju kupole je neophodno sanirati. Oštećeni zid se obija do zdrave podloge,a kamen se o restauriraili zamenjuje novim komadima, izrezanim prema starim. Fasade grobnice će biti omalterisane spolja i obojene iznutra. Turbe će dobiti i novi pod i hidroizolaciju, dok će stolarija i rešetke na prozorima i vratima biti popravljene ili zamenjene. Prostor oko turbeta će biti popločan, osvetljen kandelabrima i opremljen klupama za posetioce, koji su dobrodošli, mada se u turbe, pošto je reč o poslednjem počivalištu, ne može ulaziti.

– Mnogo toga je već urađeno. Trenutno konzerviramo kamenu oblogu fasade, dorađujemo svaki komad veštačkog kamena pojedinačno. U unutrašnjosti uklanjamo oštećeni malter i pripremamo je za novo malterisanje i bojenje. Čekamo da se oko turbeta sprovedu instalacije za kandelabre, pa da zemljište izravnamo i popločamo – objašnjava Zoran Tucić, arhitekta iz Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, autor projekta restauracije i sanacije grobnice.

Očekuje se da radovi budu okončani u naredna dva, eventualno tri meseca. Tada će biti organizovana i svečanost, pošto bi obnovu turbeta svakako trebalo obeležiti, kaže muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije.

– Zadovoljni smo i kvalitetom radova. I njihovom dinamikom koja je uslovljena nepredvidivim okolnostima koje iskrsavaju kod objekata ove starosti i ovakvog tipa – navodi muftija.

Muzej islamske duhovnosti

Pored turbeta, u centru Starog grada i Beograda, nadomak Kalemegdana, gde se nalazi drugo sačuvano derviško turbe, i blizu Bajrakli džamije, bilo bi, kaže Muhamed Jusufspahić, idealno mesto za izgradnju muzeja islamske duhovnosti. Blizu su i Patrijaršija i Jevrejska opština, Saborna crkva i sinagoga. U zgradi derviške tekije je posle Prvog srpskog ustanka neko vreme stolovao i Praviteljstvujušči sovjet, prva srpska vlada, a i jedan od njenih ministara, Dositej Obradović, bivši kaluđer i zagovornik verske tolerancije, tu je izdahnuo. Sve to kandiduje ovo mesto za muzej koji bi sakupio sve artefakte islamske tradicije u Srbiji i ukazao na njeno mesto u zajedničkoj kulturi ovog prostora. Islamska zajednica Srbije polaže pravo na to zemljište i očekuje da ga dobije natrag u procesu restitucije, što bi olakšalo put za podizanje muzeja.

– Verujem da je ideja da se na tom mestu sagradi muzej islamske duhovnosti postala zajednička svim našim sugrađanima – kaže muftija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;