Najveći izvoznici "U.S. Steel", "Jugoimport SDPR" i "Petrohemija"

08.06.2009. | Biznis

Najveći izvoznici iz Srbije u prva četiri meseca ove godine su preduzeća "U.S. Steel", "Jugoimport SDPR", HIP "Petrohemija", "Tigar gume" i "Loher elektro" iz Subotice, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

Na listi najvećih izvoznih preduzeća slede "Hemofarm", "Impol Seval" iz Sevojna, "Tarkett" iz Bačke Palanke, Valjaonica bakra iz Sevojna i "Tetrapak".

Posmatrano pojedinačno prema proizvodima i zemljama u koje se izvozi, glavni izvozni proizvod "U.S. Steel" u prva četiri meseca bio je beli lim debljine do 0,2 milimetra, koji je najviše izvožen u Italiju, a zatim u Portugal, Holandiju i Egipat, a vrhu su i toplovaljani proizvodi debljine od 4,75 do 10 milimetara, koji su takođe najviše izvoženi u Italiju.

Najveći izvozni proizvod "Jugoimport SDPR" nije oružje, već odeća za muškarce i dečake, koja se najviše izvozi u Irak, a slede bombe, granate, torpeda, mine, rakete i artiljerijsko oružje, koji se takođe najviše izvoze u Irak.

Gledano pojedinačno "Petrohemija" je najveći izvoz ostvarila u Ukrajinu, a sledi Italija gde je najviše izvožen polietilen različite specifične gustine.

"Tigar gume" svoje proizvode su u prva četiri meseca ove godine najviše izvozile u Veliku Britaniju, Francusku i Rusiju, a glavni izvozni proizvod preduzeća "Loher" bili su delovi za mašine, koji su najviše izvoženi u Nemačku.

Na listi prvih deset proizvoda u izvozu Srbije u aprilu prvo mesto zauzeo je kukuruz, u januaru i martu na prvom mestu bila je muška odeća, a u februaru delovi za mašine, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U vrhu izvozne liste u prva četiri meseca ove godine u vrhu su obično bile i maline, valjani proizvodi presvučeni kalajem, lekovi za maloprodaju, hula hop čarape, televizijski prijemnici, spoljne gume za putničke automobile, limovi...

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...