INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Toza Marković" odlazi u stečaj

27.05.2013. | Novosti

Nikad gora i neizvesnija situacija za kikindsku fabriku crepa i keramičkih pločica, do samo pre sedam godina neprikosnovenog najelitnijeg proizvođača u građevinskoj industriji Srbije. Firma grca u dugovima. Poverioce je u međuvremenu izdalo strpljenje. Odavno im se ne izmiruju obaveze, koje astronomski rastu, pa je usledio njihov zahtev za pokretanje stečajnog postupka u "Tozi".

Za privremenog stečajnog upravnika postavljen je Dragan Božić iz Zrenjanina. Poslovodstvo AD "Toza Marković", na čelu sa izvršnim direktorom Milijanom Nikić, uputilo je pre nekoliko dana Privrednom sudu u Zrenjaninu – predlog za pokretanje prethodnog stečajnog postupka sa planom reorganizacije. Da li će ovaj pravnički manevar za kupovinu vremena, radi prikladnijeg pozicioniranja u sopstvenom finansijskom ćorsokaku, uroditi plodom, znaće se veoma brzo.

Stečajni sudija zrenjaninskog Privrednog suda Milan Pajtašev, naime, za 7. jun zakazao je ročište, na kojem će se odlučivati o pomenutom predlogu. Gazde "Toze", na čelu sa Dejanom Babićem, iz Beograda, pozivajući se na Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava, traže od poverilaca na duži rok prolongiranje pristiglih finansijskih obaveza, koje su dostigle 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 17 miliona evra, zbog čega je preduzeće već 75 dana u blokadi. U pitanju su kreditne obaveze, neizmireni računi za struju i gas...

Direktor Milijana Nikić odbija da bilo šta kaže na ovu temu, jer, kako veli, za to nije ovlašćena. Upućuje na poslovnu centralu firme ITH u Beogradu i generalnog direktora "Toze" Sašu Jašarevića, koji je, kako je rekla njegova sekretarica, na poslovnom putu. .

Radnici u strahu

U Proizvodnim pogonima "Toze Markovića" je uobičajena, radna atmosfera. Na platnom spisku je ukupno 810 stalno zaposlenih. Mnogi od njih primljeni su na neodređeno vreme. Fizikalci ovde rade za mizeriju. Mesečno kućama nose u proseku oko 20.000 dinara. Ćutke i savesno izvršavaju radne obaveze. Diskretno nam se poveravaju da strahuju da ne odu na ulicu. Sa zebnjom da će se to i desiti iščekuju novi dan. Čelnici dva fabrička sindikata, povodom novonastale situacije, ne oglašavaju se.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;