IZOLACIJA-468X60-BANNER

"Toza Marković" odlazi u stečaj

27.05.2013. | Novosti

Nikad gora i neizvesnija situacija za kikindsku fabriku crepa i keramičkih pločica, do samo pre sedam godina neprikosnovenog najelitnijeg proizvođača u građevinskoj industriji Srbije. Firma grca u dugovima. Poverioce je u međuvremenu izdalo strpljenje. Odavno im se ne izmiruju obaveze, koje astronomski rastu, pa je usledio njihov zahtev za pokretanje stečajnog postupka u "Tozi".

Za privremenog stečajnog upravnika postavljen je Dragan Božić iz Zrenjanina. Poslovodstvo AD "Toza Marković", na čelu sa izvršnim direktorom Milijanom Nikić, uputilo je pre nekoliko dana Privrednom sudu u Zrenjaninu – predlog za pokretanje prethodnog stečajnog postupka sa planom reorganizacije. Da li će ovaj pravnički manevar za kupovinu vremena, radi prikladnijeg pozicioniranja u sopstvenom finansijskom ćorsokaku, uroditi plodom, znaće se veoma brzo.

Stečajni sudija zrenjaninskog Privrednog suda Milan Pajtašev, naime, za 7. jun zakazao je ročište, na kojem će se odlučivati o pomenutom predlogu. Gazde "Toze", na čelu sa Dejanom Babićem, iz Beograda, pozivajući se na Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava, traže od poverilaca na duži rok prolongiranje pristiglih finansijskih obaveza, koje su dostigle 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 17 miliona evra, zbog čega je preduzeće već 75 dana u blokadi. U pitanju su kreditne obaveze, neizmireni računi za struju i gas...

Direktor Milijana Nikić odbija da bilo šta kaže na ovu temu, jer, kako veli, za to nije ovlašćena. Upućuje na poslovnu centralu firme ITH u Beogradu i generalnog direktora "Toze" Sašu Jašarevića, koji je, kako je rekla njegova sekretarica, na poslovnom putu. .

Radnici u strahu

U Proizvodnim pogonima "Toze Markovića" je uobičajena, radna atmosfera. Na platnom spisku je ukupno 810 stalno zaposlenih. Mnogi od njih primljeni su na neodređeno vreme. Fizikalci ovde rade za mizeriju. Mesečno kućama nose u proseku oko 20.000 dinara. Ćutke i savesno izvršavaju radne obaveze. Diskretno nam se poveravaju da strahuju da ne odu na ulicu. Sa zebnjom da će se to i desiti iščekuju novi dan. Čelnici dva fabrička sindikata, povodom novonastale situacije, ne oglašavaju se.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...
Sale 15.03.2022.
Nece proci!!