INFONET-468X60-BANNER

Legalizacija: Dozvola po meri suda

22.05.2013. | Novosti

Ministarstvo građevinarstva pripremilo je Nacrt zakona o legalizaciji bespravnih objekata u skladu sa odlukom i preporukama Ustavnog suda. Nacrt je prosleđen ministarstvima na mišljenje. Očekuje se da će zakon biti usvojen po hitnom postupku.

Ustavni sud je 6. decembra prošle godine stavio van snage sve odredbe Zakona o planiranju i izgradnji, koje se odnose na legalizaciju bespravnih objekata. Zakonodavcu je ostavljen rok od šest meseci da ispravi osporene odredbe i usaglasi ih sa Ustavom. Za to vreme svi vlasnici bespravnih objekata mogli su da nastave postupak legalizacije po "spornim odredbama", ali taj rok ističe 6. juna. Dakle, ostalo je još oko dve nedelje da vlasnici bespravnih zdanja završe postupak, odnosno da dobiju građevinsku i upotrebnu dozvolu, po starim propisima.

- Ministarstvo je donelo odluku da odredbe o legalizaciji više ne budu sastavni deo Zakona o planiranju i izgradnji već radimo poseban zakon – kaže Aleksandra Damnjanović, pomoćnik ministra građevinarstva. - Primedba Ustavnog suda odnosi se na to što su zakonom bile predviđene pogodnosti i popusti, čime su diskriminisani oni koji su gradili legalno ili oni koji su po ranije važećim propisima legalizovali svoja zdanja. Nacrtom zakona mi nismo predvideli popuste, o tome će se svojim aktima izjasniti lokalne samouprave, ali smo dali preporuku da se vodi računa o socijalno ugroženim građanima i onima koji su svojim novcem finansirali izgradnju infrastrukture. To je naša preporuka, a koliki će biti popusti, odlučiće gradovi i opštine svojim odlukama. Sve zamerke Ustavnog suda smo otklonili i očekujemo da će zakon biti što pre usvojen kako ne bismo imali pravni vakuum.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;