NIS u Pančevu gradi termoelektranu-toplanu na gas

22.05.2013. | RTV

Naftna industrija Srbije (NIS) će u Pančevu graditi termoelektranu-toplanu na gas za potrebe snabdevanja svoje rafinerije i HIP Petrohemije električnom i toplotnom energijom, saopštili su danas u Pančevu zvaničnici te kompanije.

Snaga postrojenja biće 200 megavata, vrednost investicije 182 miliona evra, a gradnja bi trebalo da bude završena do sredine 2016. godine, izjavio je nakon sastanka s predstavnicima lokalne samouprave direktor za investicije Bloka prerade NIS-a Nenad Pavlović.

Dodao je da će taj kogenerator praviti paru za potrebe rada rafinerijskih i petrohemijskih isporučivati električnu energiju u mrežu, dok će služiti za potrebe rafinerije nafte i Petrohemije, električna energija će biti plasirana u javnu elektro mrežu, a para u postrojenje tih fabrika.

"Zagađenje životne sredine biće smanjeno, jer će se kao gorivo koristiti prirodni gas umesto mazuta koji sada koriste energane u rafineriji i Petrohemiji. Da li će gasna elektrana proizvoditi toplotnu energiji i za grejanje stanova u Pančevu pokazaće analize koje ćemo napraviti zajedno s lokalnom samoupravom", najavio je Pavlović.

Prema oceni zamenika gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova, "ovo je bitan projekat za Pančevo zbog vrednosti investicije, mogućnosti da se zaposli 40 do 60 novih radnika, stabilnog snabdevanja električnom energijom i smanjenja zagađenja". Naveo je da je lokalna samopuprava zainteresovana za širenje delatnosti NIS-a i zbog toga što gradski budžet na taj način obezbeđuje stabilne izvore prihoda.

Pavlov je obećao da će neophodna planska dokumentacija za novo postrojenje biti izrađena u najkraćem mogućem roku.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...