INFONET-468X60-BANNER

Za puteve bez tendera 90 milijardi dinara

21.05.2013. | Blic

JP "Putevi Srbije" je od 2009. do 2012. samo za održavanje saobraćajnica isplatilo gotovo 90 milijardi dinara bez ijednog tendera. Održavanje najlošijih saobraćajnica u regionu radilo je ukupno 183 firme. Osim ovog isplaćenog novca, "Putevi Srbije" preduzećima duguju još 3,43 milijarde dinara za poslove koji su rađeni takođe bez tendera.

U dokumentu koji su "Putevi Srbije" dostavili Ministarstvu saobraćaja navodi se da je izvođačima za četiri godine isplaćeno 89,98 milijardi dinara za poslove održavanja puteva. Samo preduzeću "Srbija autoput" isplaćeno je osam milijardi dinara za održavanje 330 kilometara autoputa u Srbiji.

Iz Ministarstva saobraćaja tražili su odgovore od "Puteva Srbije" zbog čega se novac za 183 preduzeća isplaćivao bez ijednog tendera i javne nabavke, već kroz ugovore o poslovima koji su se naknadno produžavali.

- Ukazao sam na to da za potrebe održavanja puteva nikada nije sprovedena nijedna javna nabavka, pa nije jasno po kojim kriterijumima se troši novac građana – naveo je Saša Mirković, pomoćnik ministra saobraćaja.

Od preostalih preduzeća koja su dobila novac, izdvaja se "PZP Beograd" i "PZP Niš", koja su bila u vlasništvu "Nibens grupe" Mila Đuraškovića, koji je u pritvoru zbog malverzacija sa putarskim preduzećima. Preduzećem "Voj-put-comp" Subotica rukovodio je Dušan Borovica, koji je uhapšen zbog malverzacija u Razvojnoj banci Vojvodine i zloupotrebe službenog položaja.

Među isplaćenim preduzećima nalazi se i "Srbijaput". Za četiri godine ovom preduzeću isplaćeno je na račun održavanja puteva čak 2.125.805.184 dinara. Preduzeće "Srbijaput" nalazi se u istoj zgradi gde i JP "Putevi Srbije". Zanimljivo je i to da "Srbijaput", preduzeće koje je dobilo više od dve milijarde za održavanje puteva, u svom voznom parku ima osam kombi vozila, a od opreme navode da imaju još brojače saobraćaja i vage za kamione.

Izvor: Blic

Ljerka Ibrović iz "Puteva Srbije" je na pitanja o isplaćenom novcu preduzećima za održavanje puteva i zbog čega je novac isplaćivan bez tendera odgovorila da su zaposleni u "Putevima Srbije" "prionuli na posao kako bi obezbedili tražene informacije".

- Kako se podaci odnose na dug vremenski period, molimo vas za razumevanje zato što će nam biti potrebno vremena da ih prikupimo. Čim ih obezbedimo, odmah ćemo ih poslati – stoji u odgovoru iz "Puteva Srbije", iako su izveštaj poslali Ministarstvu pre više od 15 dana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;