Slovenci žele da investiraju u Ivanjicu

19.04.2013. | Tanjug

Slovenci će ulagati u Ivanjicu, ponajviše u energetiku, najavio je zamenik predsednika opštine Raco Sekulić, nakon trodnevne posete toj zemlji. Sekulić je rekao da su slovenačke firme zainteresovane za gradnju mini hidroelektrana, solarnih energana, toplana na biomasu i mašinsku proizvodnju elektroturbina.

Na javni poziv Ministarstva energetike, za gradnju mini hidroelektrana na 47 lokacija, kako je kazao, konkurisao je 331 potencijalni investitor, a samo slovenačka firma "Marel" prijavila se za šest. Biomasa bi, istakao je on, napravila veliki privredni preporod, jer bi Ivanjica dobila priliku da bude centar Srbije za njenu proizvodnju i distribuciju.

- Grejanje na biomasu je potpuno ekološko, a Ivanjici je to neophodno zbog orijentacije ka turizmu – kazao je Sekulć. - Oni su prepoznali našu opštinu kao veoma interesantnu za ulaganja, a danas smo poslali ponudu i za gradnju 40 montažnih kuća, jednu oglednu za Sloveniju, preostale za Austriju, a vrednost investicije je 1 mil EUR - rekao je Sekulić.

Preduzeće "Marel" ponudilo je i donaciju za rekonstrukciju krova osnovne škole "Major Ilić" u Kušićima, na koji će postaviti solarne panele za proizvodnju električne energije, rekao je Sekulić i dodao da će veoma brzo početi realizacija ovog projekta. Poseta ivanjičke delegacije Sloveniji usledila je na poziv predsednika Slovenačko-srpskog poslovnog kluba Žike Jovanovića.

Slovenci su prepoznali da će Ivanjica postati veliko gradilište, tako da se već 25. aprila očekuje delegacija iz Slovenije, kada će se postići i konkretniji dogovori.

- Ono što je najvažnije, uposliće se veliki broj ljudi – rekao je Sekulić koji je, sa saradnicima, za tri dana posetio Ljubljanu, Domžale, Trzin, Mozirje i Luče.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije