INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Slovenci žele da investiraju u Ivanjicu

19.04.2013. | Tanjug

Slovenci će ulagati u Ivanjicu, ponajviše u energetiku, najavio je zamenik predsednika opštine Raco Sekulić, nakon trodnevne posete toj zemlji. Sekulić je rekao da su slovenačke firme zainteresovane za gradnju mini hidroelektrana, solarnih energana, toplana na biomasu i mašinsku proizvodnju elektroturbina.

Na javni poziv Ministarstva energetike, za gradnju mini hidroelektrana na 47 lokacija, kako je kazao, konkurisao je 331 potencijalni investitor, a samo slovenačka firma "Marel" prijavila se za šest. Biomasa bi, istakao je on, napravila veliki privredni preporod, jer bi Ivanjica dobila priliku da bude centar Srbije za njenu proizvodnju i distribuciju.

- Grejanje na biomasu je potpuno ekološko, a Ivanjici je to neophodno zbog orijentacije ka turizmu – kazao je Sekulć. - Oni su prepoznali našu opštinu kao veoma interesantnu za ulaganja, a danas smo poslali ponudu i za gradnju 40 montažnih kuća, jednu oglednu za Sloveniju, preostale za Austriju, a vrednost investicije je 1 mil EUR - rekao je Sekulić.

Preduzeće "Marel" ponudilo je i donaciju za rekonstrukciju krova osnovne škole "Major Ilić" u Kušićima, na koji će postaviti solarne panele za proizvodnju električne energije, rekao je Sekulić i dodao da će veoma brzo početi realizacija ovog projekta. Poseta ivanjičke delegacije Sloveniji usledila je na poziv predsednika Slovenačko-srpskog poslovnog kluba Žike Jovanovića.

Slovenci su prepoznali da će Ivanjica postati veliko gradilište, tako da se već 25. aprila očekuje delegacija iz Slovenije, kada će se postići i konkretniji dogovori.

- Ono što je najvažnije, uposliće se veliki broj ljudi – rekao je Sekulić koji je, sa saradnicima, za tri dana posetio Ljubljanu, Domžale, Trzin, Mozirje i Luče.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;