Zlatibor dobija gondolu

08.04.2013. | E-kapija

Opština Čajetina obogatiće zlatiborski turizam gondolom sa 55 kabina za prevoz oko 600 putnika na sat, na žici dugoj oko devet kilometara sa 36 stubova, između centra Zlatibora i najvišeg zlatiborskog vrha Tornika gde se nalazi poznato skijalište. Završen je postupak izbora isporučioca opreme za gondolu. Najpovoljniji je bio francuski "Pomagalski", pa je na sednici Skupštine opštine Čajetina odbornicima predstavljen čitav poduhvat, tehničke karakteristike i dalje namere lokalne vlasti.

Čajetinci poduhvat počinju da finansiraju iz opštinskog budžeta, a uzdaju se i u pomoć ministarstava, budući da je on značajan za razvoj turizma u ovom delu Srbije.

Za 25 minuta gondolom, iz koje će pogled pucati preko cele planine, stizaće se od turističkog središta Zlatibora do Tornika. Predviđena je i jedna međustanica, kod Ribničkog jezera, na kojoj putnici mogu da ulaze i izlaze. Upravo taj detalj vodi širenju ovdašnjeg turizma, oživljavanju turističkog odredišta Ribnice i okolnih terena. U ovim lepotama još su se u međuratno doba odmarali turisti, da bi u novije vreme područje bilo turistički zapostavljeno. A dalji razvoj najposećenije srpske planine, čiji je centar urbanistički već prenaseljen, zahteva nove prostore i infrastrukturu, uz gradnju sa više reda.

– Na tom delu stvaramo jedan novi Zlatibor. Ovde je sada zaštićena vodoakumulacija Ribničko jezero, a kad za vodosnabdevanje počnemo da koristimo izdašnije Sušičko vrelo, na čitavom ovom prostoru oko Ribničkog jezera biće moguća gradnja novih naselja i turistički razvoj. To su, naravno, dugoročni planovi u koje krećemo gondolom – dodaje Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine za investicije.

U vezi sa ovim čuju se i neke smele najave opštinara, recimo da će se ovde oko Ribnice u budućnosti graditi "Zlatni grad", sa apartmanskim naseljima, sportskim halama, novim saobraćajnicama, pa vremenom povezati sa Drvengradom, Kamengradom i Vodengradom.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...