Status čačanske Fabrike reznog alata biće poznat do jula 2014

05.04.2013. | Tanjug

Čelnici grada Čačka najavili su u četvrtak (04. aprila 2013. godine), tokom posete Fabrici reznog alata (FRA), da će lokalna samouprava u skladu sa svojim mogućnostima pomoći boljem pozicioniranju tog preduzeća na tržištu.

Zamenik gradonačelnika Radenko Luković je, u razgovorima s menadžmentom preduzeća, naveo da fabrici nedostaje milion evra prihoda da bi pozitivno poslovala, i izrazio očekivanje da će u ovoj godini takav rezultat ostvariti.

- Fabrika se trenutno nalazi u fazi restrukturiranja, a status preduzeća treba da se reši do 30. juna sledeće godine - objasnio je on.

Direktor FRA, Milan Vidaković kazao je da su fabriku očuvali radnici, iako je poslovala sa gubitkom, precizirajući da je, po završnom računu, minus u prošloj godini bio 150 milona dinara.

Da bi preduzeće ostvarilo dobit, dodao je on, potrebno je da na godišnjem nivou fakturiše 6 miliona evra.

- Sami smo obezbeđivali poslove, bez pomoći Komore, Unije poslodavaca i drugih subjekata - izjavio je Vidaković Tanjugu i dodao da u ovom trenutku nema dovoljno ugovorenih poslova za realnu ekonomiju.

Cilj je, kako je naglasio, da se pronađu novi kupci, kako bi se proširio i obim proizvodnje.

- Na dobrom smo putu da to ostvarimo. Imali smo posetu kompanije iz Turske koja je zainteresovana za naše proizvode, tako da očekujemo povratne signale - rekao je Vidaković.

Radnici primaju redovno platu, a doprinosi su sporadično izmireni, dok se obaveze prema dobavljačima i usluge javnim preduzećima redovno plaćaju, dodao je on.

Vidaković je podsetio da FRA izvozi u Ameriku, Rusiju, Iran i Poljsku.

Fabrika reznog alata osnovana je 1953. godine. Proizvodi alate od visokokvalitetnih čelika, tvrdog metala, keramičkih pločica i drugih super tvrdih materijala koji se mogu koristiti u tehnološkom procesu za sve vrste obrade metala, nemetala, drveta, papira i minerala. Trenutno upošljava 570 radnika.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...
Rajko 05.02.2021.
Haos u mirnom stambenom elitnom delu opšti...