INFONET-468X60-BANNER

Godišnja Skupština Udruženja inženjera konsultanata Srbije 28. marta u Beogradu

28.03.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Nacionalna FIDIC asocijacija u Srbiji – Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) održaće Šestu redovnu godišnju Skupštinu u četvrtak, 28. marta 2013. godine. Pored predstavljanja rezultata postignutih u protekloj godini, na ovoj sednici biće izabran i novi upravni odbor, koji će voditi Udruženje u dvogodišnjem mandatu 2013-2015.

ACES je član Međunarodnog udruženja inženjera konsultanata (FIDIC) i Evropskog udruženja inženjera konsultanata (EFCA). Ove ugledne organizacije sa sedištima u Beogradu, Ženevi i Briselu, predstavljaju ključne partnere u promovisanju najviših profesionalnih i etičkih standarda u inženjersko-konsultantskom sektoru.

Međunarodno udruženje inženjera konsultanata FIDIC (Fédération International Des Ingénieurs – Conseils) osnovano je 1913. godine sa sedištem u Ženevi, i ove godine slavi čitav vek rada. FIDIC danas okuplja 94 nacionalna inženjersko-konsultantska udruženja širom sveta, kao i 1,5 milion stručnjaka u domenu građevinarstva i srodnih disciplina. FIDIC definiše standardizovane modele ugovora za različite tipove investicionih projekata, pri čemu su rizici projekta umanjeni i interesi učesnika u projektu zaštićeni.

Svetska banka (WB), Evropska investiciona banka (EIB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Azijska razvojna banka (ADB) i mnoge druge komercijalne banke finansiraju projekte i radove samo ako su ugovoreni po FIDIC modelima ugovora. U ovom trenutku, gotovi svi međunarodni ugovori za izgradnju infrastrukture u Srbiji bazirani su na FIDIC modelima ugovora.

FIDIC pruža proveren mehanizam pravne zaštite, sigurnosti i smanjene mogućnosti korupcije. Na ovaj način obezbeđuje se tranparentnost procesa i poverenje investitora; upravljanje projektom je olakšano, a rizike je moguće otkriti u ranim fazama i lakše ih prevazići, na zadovoljstvo svih ugovornih strana.
 
Važno je napomenuti da je ACES, kao nacionalna FIDIC asocijacija u Srbiji, jedini autorizovan za organizaciju FIDIC obuka u Srbiji od strane sedišta u Ženevi. ACES je izdavač i distributer licenciranih dvojezičnih FIDIC modela ugovora  u Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;