INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Legalizacija: Najviše para za tuđi plac

26.03.2013. | Novosti

Pravilnik, kojim će se precizirati postupak katastarske legalizacije, biće donet do kraja nedelje (31. mart 2013.), obećavaju u Ministarstvu građevinarstva. Ovim podzakonskim aktom propisaće se stepen završenosti objekata, koji mogu da budu upisani u katastar, zatim dokazi, kojim se potvrđuje da je zdanje sazidano do 11. septembra 2009. godine, ali i šta su obaveze lokalnih samouprava i koje su nadležnosti katastra. Takođe, pravilnikom će se urediti postupak upisa svojine za one koji su zidali na tuđem zemljištu.

Najkomplikovanija procedura svakako očekuje vlasnike objekata, sazidanih na državnim ili parcelama lokalnih samouprava i trećih lica. Oni mogu da podnesu zahtev za upis vlasništva nad objektom, ali ne i nad parcelom. Prava na zemljištu nemaju, osim prilaza objektu. Ali, imaju rok od dve godine da reše pitanje parcele sa njenim vlasnikom i na taj način zemljište pribave u svojinu.

Kako saznajemo, pravilnikom će biti predviđeno da vlasnik objekta vlasniku zemljišta plati tržišnu cenu, prema proceni Poreske uprave. Ako je vlasnik zemljišta država, onda će se ugovor potpisavati sa Republičkom direkcijom za imovinu, a ako je vlasnik lokalna samouprava, postupak će voditi sekretarijati za imovinsko-pravne poslove. U slučaju da je vlasnik parcele treće lice, ako dogovora ne bude u roku od dve godine, vlasnik zdanja je dužan da o svom trošku utvrdi zemljište za redovnu upotrebu i plati vlasniku parcele tržišnu cenu. Međutim, ukoliko vlasnik zemljišta smatra da je time oštećen, svoja prava može da zaštiti na sudu.

U Ministarstvu još postoji dilema hoće li se pravilnikom predvideti da vlasnik zdanja mora da plati zemljište za redovnu upotrebu objekta ili za početak samo deo parcele ispod zdanja. Prema Zakonu o posebnim uslovima za upis svojine na bespravno sazidanim objektima, pravo na uknjižbu imaju vlasnici kuća do 300 kvadrata, stanova i vikendica do 200, zanatskih radnji i poslovnog prostora do 100 i garaža do 30 kvadratnih metara.

Za sva zdanja koja premašuju propisanu kvadraturu nastavlja se redovan postupak legalizacije u lokalnim samoupravama, odnosno vlasnici moraju da dobiju naknadno izdatu građevinsku i upotrebnu dozvolu i plate naknadu za uređenje zemljišta. Oni koji po ranije važećim zakonima nisu podneli zahtev za legalizaciju imaju rok od godinu dana da se prijave katastru.

Kupoprodaja

Naknadu za uređenje zemljišta moraće da plate vlasnici, koji nakon katastarske legalizacije planiraju da prodaju objekat. Neće moći da overe kupoprodajni ugovor dok ne dostave dokaz sudu da su sa lokalnom samoupravom regulisali pitanje naknade. Oni vlasnici objekata, koji imaju susvojinu ili sukorisništvo na parceli, da bi upisali svojinu na bespravnom zdanju moraće da dostave saglasnost suvlasnika ili sukorisnika parcele.

 

Komentari: 1

Darko 01.04.2013 20.10.29

Opet se kriminal stavlja ispred zakona. Umesto da se natera bespravni investitor koji je gradio na tuđem da postigne dogovor, tera se legalni vlasnik da na sudu traži svoje pravo. Ako neću da prodam plac, ne može me država na to naterati, nego mi oduzeti privatnu svojinu i dodeliti je drugom (bespravna gradnja je inače krivično delo) bez moje saglasnosti. A to je protivustavno i protiv evropskih, a i drugih pravnih normi. To je gore nego komunizam. EU sigurno to nije tražila od srpskih vlasti. Tvorce ovog "zakona" treba strpati u zatvor, jer će ovaj zakon napraviti štetu od više milijardi evra.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;