Nastavak radova na brani "Selova" kod Kuršumlije do kraja 2013

25.03.2013. | Beta

Radovi na višenamenskoj akumulaciji "Selova" kod Kuršumlije, čija je izgradnja počela pre 74 godine, biće nastavljeni ove godine, rečeno je u opštini Kuršumlija. Dogovor o nastavku radova na brani "Selova" postigli su predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić i direktor Republičke direkcije za vode Miodrag Pješčić.

Predviđeno je da se ove godine raši pitanje izmeštanja dvadesetak domaćinstava, sa prostora koji će biti potopljen vodom, kao i da 2014. bude urađeno kompletno čišćenje rečnog korita i prostora oko korita koje će biti potopljeno vodom, zatim izgradnja obilaznog puta oko brane. U planu je i izgradnja hidrocentrale i fabrike vode.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić kazao je Beti da se očekuje da svi ti radovi budu završeni u roku od tri do četiri godine.

- Do sada se odugovlačilo sa nastavkom radova na toj brani iz raznih razloga, sada smo konačno postigli ozbiljan dogovor da se radovi privedu kraju i da se brana uskoro stavi u funkciju. Ovo je vrlo ozbljan poduhvat i imaće veliki značaj i doprinos za razvoj naše opštine, kao i za razvoj turizma – kazao je Vidić.

On je dodao da će naknadno biti utvrđeno koliko će novca biti potrebno uložiti u završetak radova na brani.

Brana "Selovo" na reci Toplici, 17 kilometara od Kuršumlije, visoka je 70,3 metra i duga 420 metara. Prema projektu, ukupna zapremina je 1,8 miliona kubnih metara. Izgradnja brana je jedan od najvećih projekata te vrste u Srbiji, a do sada je u njega uloženo oko 70 miliona dolara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...