IZOLACIJA-468X60-BANNER

Počelo probijanje prvih tunela na Koridoru 11 (video)

05.03.2013. | Tanjug

Na trasi budućeg autoputa od Beograda ka Crnoj Gori danas je počelo probijanje prvog tunela Brđani, između Gornjeg Milanovca i Čačka, koji bi trebalo da bude završen za dve godine. Radove izvodi građevinska firma “Planum” iz Beograda, koja je započela bušenje i iskop materijala za obe tunelske cevi.

Direktor preduzeća “Koridori Srbije” Dmitar Đurović je izjavio Tanjugu da će tunel Brđani, kod istoimenog sela, biti dugačak 455 metara i da je to prvi od pet tunela čija je izgradnja planirana na deonici Ljig-Preljina, dugačkoj 40,3 kilometara, gde je glavni izvođač radova azerbejdžanska firma “Azvirt”.

Đurović je rekao da se izvode pripremni radovi i za početak gradnje preostalih tunela. On je istakao da “Planum” i na drugim gradilištima na Koridoru 11 izvodi radove pre zvaničnog početka građevinske sezone, 15. marta.

Pored tunela Brđani, predviđena je gradnja tunela Golubac kod Ljiga u dužini 125 metara i Veliki Kik dužine 200 metara, a kod Gornjeg Milanovca tunela Šavnica u dužini 270 metara i Šarani, dugačkog 887 metara. Kod tunela Brđani, takođe, počelo je postavljanje prvog stuba za most koji će se nadovezati na tunel. "Ovo nam daje ohrabrenje i nadu da će sve biti po planu i da ćemo radove izvoditi u rokovima, ali i pre rokova", istakao je Đurović.

U toku je, takođe, izvođenje zemljanih radova na trasi od Brđana ka Preljini, gde je obavljena eksproprijacija zemljišta i ove godine bi trebalo da bude spremno za asfaltiranje oko osam kilometara.

Đurović je naglasio da je deonica Ljig-Preljina veoma zahtevna za graditelje, s obzirom da je predviđena gradnja ukupno 78 mostova, pet tunela, veliki broj regulacija rečnih korita i 28 zaštitnih zidova od buke. Azerbejdžanska vlada je obezbedila kredit u vrednosti 300 miliona evra po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, sa rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od tri godine.

Ugovorom je predviđeno da domaća operativa bude angažovana u fizičkoj realizaciji posla sa najmanje 49 procenata od ukupno ugovorene vrednost radova. Đurović je danas obišao i gradilište na Koridoru 11 kod Ljiga u mestu Dići gde se gradi trasa autoputa u dužini oko 2,5 kilometara, od ukupno 10 kilometara na toj deonici.

"Radovi se izvode u punom jeku, iako građevinska sezona još nije počela", kazao je on, ističući da je na tom gradilištu angažovana i domaća “Tehnogradnja”, koja svakog dana ima na terenu više od 40 radnika.

Đurović je rekao da su u toku završni radovi na mostovskim konstrukcijama, jer se tu izmešta Ibarska magistrala preko budućeg autoputa u dužini oko 800 metara i da će taj deo biti otvoren za saobraćaj u narednih nekoliko meseci. On je naglasio da se trenutno u Srbiji radi na osam gradilišta od ukupno 21, koliko će biti otvoreno tokom ovog meseca. Autoput od Beograda do granice sa Crnom Gorom je deo Koridora 11 koji treba da poveže Srbiju sa Rumunijom, Crnom Gorom i Italijom.

Đurović je istakao da gradnja autoputa do Crne Gore veoma značajan projekat, koji će pozitivno uticati na ekonomiju cele zemlje. Direktor projekta Serdar Ulodžak iz “Azvirta” je rekao da je za tu azerbejdžansku firmu građevinska sezona već počela i da radovi postepeno napreduju. Ulodžak je izrazio zadovoljstvo trenutnom dinamikom radova dodajući da uspešno obavljaju posao iako je u pitanju teška deonica. On je podsetio da je u prethodnom periodu eksproprijacija zemljišta kočila radove.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;