INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zidari i tesari traženi, ali manje zainteresovanih đaka

04.03.2013. | B-92

Tri godine unazad nijedan đak nije bio zainteresovan da nastavi školovanje u Građevinskoj školi u Beogradu na obrazovnom profilu parketar. Ovo je jedina obrazovna ustanova u Srbiji koja je upisala zidare i tesare, dok u ostalih 30 nije bilo maturanata koji bi želeli da u tom smeru nastave školovanje.

Zanimanja zvanično nisu ugašena, ali interesovanje je manje nego prethodnih godina. Na beogradskom tržištu rada su od svih zanatlija najtraženiji bili upravo oni, čak 80 slobodnih radnih mesta oglašeno je u prošloj godini za zidare i tesare.

Prema rečima Dragoslava Fatića, direktora Građevinske škole, đaci imaju stipendiju, smeštaj u domu i zagarantovan posao.

"Ni to nije dovoljno da bi u listi želja naveli neki od zanata. Manje je interesovanje i za armirača i rukovaoca građevinskim mašinama, ali još ima učenika koji žele da rade ovaj posao", kaže Fatić.

Maturanti ne žele uopšte da se školuju za zanimanja u kojima je potreban ikakav fizički napor, iako su to profesije u kojima može da se započne sopstveni biznis i pristojno zaradi, poput obućara, krojača, instalatera...

"Bez obzira na to što na evidenciji ima osoba sa tim zanatima, njihova znanja su često zastarela, a školski obrazovni programi neusklađeni sa potrebama tržišta rada. Potrebu za novim zanimanjima nameću nove tehnologije, koje su promenile način rada aktuelan, recimo, pre pet godina", kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;