INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

"Metalci" - kraj rđavog doba?

25.05.2009. | Miloš Obradović | Biznis

Metalska industrija je u prva tri meseca ove godine pretrpela najžešći udar svetske ekonomske krize sa prosečnim padom proizvodnje od skoro 34 odsto. U januaru je pad bio najveći i iznosio je 36,7 odsto, u februaru 31,9, a u martu 32,8 odsto. Međutim, već aprilski podaci mogli bi pokazati blagi oporavak ovog sektora, iako će stavljanje i druge visoke peći u "U.S. Steel-u" svakako negativno uticati na pokazatelje industrijske proizvodnje.
Konačno oporavak

U nekim od najvećih fabrika u metalskoj industriji, u aprilu i maju, zabeleženo je povećanje porudžbina i to uglavnom sa izvoznih tržišta.

Direktor Valjaonice aluminijuma iz Sevojna "Impol Seval" Ninko Tešić rekao je da se u aprilu i maju inostrana tražnja oporavila, a da se proizvodnja valjanih proizvoda od aluminijuma u ovoj fabrici vraća u normalu iako je još rano prognozirati da će se takav trend i nastaviti.

- Oporavak tražnje se osetio u aprilu i maju, i to inostrane, jer 95 odsto naše proizvodnje se izvozi pre svega u Evropu. U januaru i februaru smo imali značajan pad, sa 3.900 tona mesečno na 2.500 tona, ali smo u aprilu prodali 3.600, a u maju će to biti oko 4.000 tona, što je vraćanje na prošlogodišnje i planirane veličine. Ne znam da li je to početak kraja krize ili se samo oporavlja tržište aluminijuma. Takođe, rano je na osnovu dva meseca prognozirati dokle će trajati oporavak - ocenio je Tešić.

Prema njegovim rečima, krediti sa državnom subvencijom kamate su dali podsticaj bankama da daju zajmove, jer je kreditiranje bilo potpuno prekinuto. S druge strane, i metalska preduzeća su malo hrabrije ušla u nabavku sirovina.

Prema rečima Dragana Subotića, direktora Valjaonice bakra iz Sevojna, ova kompanija je prebrodila krizu sa kojom se suočila krajem prošle i početkom ove godine zbog smanjene tražnje. U martu je ostvarena rekordna mesečna proizvodnja od 3.600 tona, a u aprilu 3.540 tona.

Takođe i u maju su proizvodi već na početku meseca našli inostranog kupca što se, prema rečima Subotića, odavno nije desilo.

- Očekujem da će ovakav trend proizvodnje i prodaje biti nastavljen i tokom juna, tako da ima osnova da budemo optimisti da će u ovoj godini, uz povoljne finansijske rezultate, biti realizovan plan proizvodnje od 35.200 tona, što je za 3,5 odsto više nego lani - izjavio je Subotić.

U smederevskom "US Steel-u", najvećem srpskom izvozniku, kažu da je svetska ekonomska kriza snažno uticala na tržište čelika i na narudžbine za proizvode od ovog metala. Međutim, u junu će jedna od dve visoke peći biti ponovo aktivirana, doduše samo privremeno.

Prema njihovim rečima, u ovom trenutku tržište čelika je i dalje daleko od nivoa na kojem je bilo u poslednjih nekoliko godina. Zato će visoka peć biti puštena u rad kako bi se napravile dovoljne količine širokih slabova, a zatim će je ugasiti i pripremiti da bude van aktivnosti u dužem vremenskom periodu.

- Mi ne vidimo kraj krize, bar ne kada je u pitanju naša industrija, industrija čelika - kažu u "US Steel-u".

Čitajte više na sajtu Biznis.

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;