SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završena izgradnja solarne elektrane kod Kuršumlije

21.01.2013. | Beta

U selu Merdare kod Kuršumlije završena je izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji. Solarna elektrana "Matarova" je pod naponom i u funkciji.

- Izgradnja je koštala oko 4 miliona evra, a finansirale su je italijanska kompanija "Gascom" i "Multienergy" iz Srbije – izjavila je direktorka kompanije "Multienergy" Verica Ristić.

Izgradnja solarne elektrane je počela pre godinu dana, a panoi su postavljeni na površini od 400 hektara, uz administrativnu liniju Srbije i Kosova. Ristićeva je rekla da elektrana sada proizvodi od 500 do 900 kilovat sati električne energije.

- Projekat je uspešno završen, a u pitanju je jedina solarna elektrana u Srbiji. Maksimum svoje snage, elektrana će postići od aprila do oktobra, kad se očekuje da njen kapacitet bude dva megavata – navela je Ristićeva.

Direktor elektrane "Matarova" Željko Jelenković rekao je da je planirano da se elektrana pripoji sistemu "Elektroprivrede Srbije" (EPS). U međuvremenu su, kako je naveo, obavljene tehničke kontrole i obezbeđene sve potrebne dozvole za rad.

- Ostalo je samo još da poptišemo ugovor sa EPS-om o pripajanju na njihov sistem, i da dobijemo upotrebnu dozvolu opštine Kuršumlija. Ova solarna elektrana ima veliki značaj i očekujemo još stranih investitora koji će finansirati izgradnju ovakvih elektrana u Srbiji – rekao je Jelenković.

Na solarnoj elektrani "Matarova" zaposleno je nekoliko ljudi, a u narednom periodu se planira zapošljavanje još dvadesetak radnika. Istovremeno, planira se da opština Kuršumlija bude sedište odakle će se obavljati i drugi poslovi i projektovati druge solarne elektrane u Srbiji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;