Završena izgradnja solarne elektrane kod Kuršumlije

21.01.2013. | Beta

U selu Merdare kod Kuršumlije završena je izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji. Solarna elektrana "Matarova" je pod naponom i u funkciji.

- Izgradnja je koštala oko 4 miliona evra, a finansirale su je italijanska kompanija "Gascom" i "Multienergy" iz Srbije – izjavila je direktorka kompanije "Multienergy" Verica Ristić.

Izgradnja solarne elektrane je počela pre godinu dana, a panoi su postavljeni na površini od 400 hektara, uz administrativnu liniju Srbije i Kosova. Ristićeva je rekla da elektrana sada proizvodi od 500 do 900 kilovat sati električne energije.

- Projekat je uspešno završen, a u pitanju je jedina solarna elektrana u Srbiji. Maksimum svoje snage, elektrana će postići od aprila do oktobra, kad se očekuje da njen kapacitet bude dva megavata – navela je Ristićeva.

Direktor elektrane "Matarova" Željko Jelenković rekao je da je planirano da se elektrana pripoji sistemu "Elektroprivrede Srbije" (EPS). U međuvremenu su, kako je naveo, obavljene tehničke kontrole i obezbeđene sve potrebne dozvole za rad.

- Ostalo je samo još da poptišemo ugovor sa EPS-om o pripajanju na njihov sistem, i da dobijemo upotrebnu dozvolu opštine Kuršumlija. Ova solarna elektrana ima veliki značaj i očekujemo još stranih investitora koji će finansirati izgradnju ovakvih elektrana u Srbiji – rekao je Jelenković.

Na solarnoj elektrani "Matarova" zaposleno je nekoliko ljudi, a u narednom periodu se planira zapošljavanje još dvadesetak radnika. Istovremeno, planira se da opština Kuršumlija bude sedište odakle će se obavljati i drugi poslovi i projektovati druge solarne elektrane u Srbiji.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...