Vodeće britanske konsultantske i građevinske kompanije 8. novembra u Beogradu

06.11.2012. | E-kapija

Predstavnici vodećih britanskih konsultantskih i građevinskih kompanija posetiće 8. novembra Beograd kako bi domaćoj javnosti predstavili iskustva u razvoju infrastrukture i komunalnih usluga putem javno-privatnih partnerstava. Oni će učestvovati na Trećem godišnjem samitu "Razvoj javno-privatnog partnerstva u Srbiji po modelu Velike Britanije", koji u hotelu "Hyatt" organizuju NALED, USAID i Ambasada Velike Britanije uz podršku Hypo Alpe Adria banke.

Britanija je jedna od prvih zemalja koja je počela da primenjuje JPP i jedna od najuspešnijih, tako da će njihovi eksperti na konkretnim primerima prikazati mogućnosti, prednosti i mane tog modela ulaganja. Pored predstavnika britanskih kompanija, na samitu će govoriti Alister Kauts, profesor na Univerzitetu Edinburg, koji je bio direktor za JPP projekte u najvećoj škotskoj lokalnoj samoupravi – Hajlend. Među govornicima će biti i Stiven Haris, direktor Odeljenja za JPP londonskog Sitija.

O budućnosti javno-privatnih partnerstava u Srbiji govoriće ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović. Planirana je diskusija o spremnosti Srbije za JPP, regulatornim i praktičnim ograničenjima, a predviđeni su i posebni stručni paneli o JPP u oblastima infrastrukture, komunalnih usluga i energetike.

U britanskoj delegaciji biće predstavnici kompanija, koje su učestvovale u velikim svetskim projektima, poput "Mott MacDonald" (novi Vembli stadion, futuristička zgrada Integrisani hab u Singapuru, Terminal 5 aerodroma Hitrou), "Mace Intermational" (izgradili čuveni Šard, najvišu zgradu u Evropi, učestvovali u gradnji Marina Bej Sendsa), "Grant Thornton", Global InterContinental i GIG-a. Veliki broj projekata putem javno-privatnih partnerstava ove kompanije realizovale su i u oblastima energetike, zaštite životne sredine, transporta, telekomunikacija i komunalnih usluga.

Čelnici lokalnih samouprava i domaći privrednici imaće priliku da u okviru samita razgovaraju sa predstavnicima britanskih kompanija o konkretnim mogućnostima za saradnju i realizaciju projekata.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...