INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Forum o obnovljivim izvorima energije u Novom Sadu

26.10.2012. | Tanjug

Ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović otvorila je juče u Novom Sadu, 6. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, kome prisustvuju ambasadori 12 zemalja i predstavnici firmi iz 40 zemalja. Mihajlovićeva je naglasila da je strateški cilj Srbije da se poveća procenat iskorišćenosti obnovljivih izvora energije.

"Srbija je potpisala ugovor sa EU, po kome do 2020. godine udeo obnovljivih izvora energije u energetskom potencijalu zemlje treba da bude najmanje 27 procenta", kazala je Mihajlovićeva, naglasivši da je do sada vrlo malo učinjeno na tom planu. Ona je pojasnila da razlozi zbog kojih obnovljivi izvori energije nisu više korišćeni u Srbiji, leži u birokratskim procedurama i otporima pojedinih javnih preduzeća i političkih struktura.

"Ministarstvo energetike će u najkraćem roku, učiniti sve da se broj dozvola za gradnju mini elektrana, energana i drugih izvora energije smanji na minimum", najavila je Mihajlovićeva, precizirajući da je trenutno, za otvaranje takvog jednog objekta u Srbiji, potrebno pribaviti čak 27 dozvola, te da je prosečno vreme prikupljanja tih dozvola od dve do 2,5 godine. Govoreći o investicijama u oblasti energetike, ministarka je naglasila da nisu u pravu oni, koji tvrde da nema zainteresovanih investitora. "Za ovo vreme za koje sam na mestu ministra, skoro svake nedelje imamo jedan do dva razgovora sa zainteresovanima za ulaganje u obnovljive izvore", dodala je ona.

Mihajlovićeva je kazala i da je Ministarstvo krenulo u sistemsko rešavanje problema grejne sezone. "Nećemo svake godine da grejnu sezonu dočekujemo sa istim pitanjima, zbog toga smo odlučili da sistemski rešimo pripremu, kako kod toplana, tako i kod drugih isporučilaca toplotne energije", kazala je Mihajlovićeva, dodajući da se radi i na tome da toplane, osim toplotne energije, proizvode i električnu.

Ambasador Finske, koja je zemlja partner ovogodišnjeg foruma, Peka Oprana je rekao da u toj zemlji, nijednog trenutka nisu oklevali da prihvate poziv za partnerstvo. "Mislim da Finska može Srbiji značajno pomoći savetima u oblasti iskorišćenja obnovljivih izvora energije, kazao je ambasador, naglašavajući da ta zemlja pruža maksimalnu podršku Srbiji da što pre počne sa pregovorima o pristupanju EU.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da Srbija u oblasti energetike u narednom periodu ima veliku šansu. Pastor je obraćajući se učesnicima 6. Međunarodnog foruma o obnovljivim izvorima energije kazao da je neophodno postići nacionalni konsenzus u oblasti energetike posebno u delu obnovljivih izvora energije. "Hrana, voda i energija su ono što će u budućnosti opredeljivati odnose u svetu i to je naša šansa koju ne smemo propustiti", istakao je Pastor, dodajući da Srbija ima dobar potencijal i kada je reč o vodi i hrani i energetici.

Vršilac dužnosti direktora Elektrovojvodine Srđan Kružević je rekao da je forum odlična prilika da Srbija predstavi svoje potencijale u oblasti obnovljivih izvora energije i da svoju strategiju iz te oblasti uporedi sa svetskim strategijama.

Predsedavajući 6. Međunarodnog foruma o obnovljivim izvorima energije, Tihomir Simić je kazao da briga za energetsku sigurnost svake zemlje i nacije predstavlja početak i kraj svih razmišljanja o boljem životu građana i da je jedan od glavnih ciljeva ovog foruma stvaranje uslova za energetski jaku i stabilnu Vojvodinu i Srbiju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;