INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Sparking Change": Cirkularnost i dekarbonizacija na Fuorisalone u Milanu

16.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Roca predstavlja jedinstvenu instalaciju inspirisanu prvom svetskom električnom tunelskom peći za proizvodnju sanitarne keramike. Dizajnirana u studiju Mario Cucinella Architects, instalacija oslikava principe cirkularnosti i dekarbonizacije u keramičkoj industriji, pokazujući pozitivan uticaj ove revolucionarne inovacije na okolinu.

Boje prikazuju temperature potrebne za pečenje keramike

Boje prikazuju temperature potrebne za pečenje keramike (Foto: Roca)

Dostižući visinu od 4,5 metra, polukružna pozadina sačinjena od modularnih keramičkih elemenata ilustruje ciklus obnove u srcu održivosti. Sastavljena je od 1.200 jedinstveno obojenih 3D štampanih keramičkih blokova, gde nijansirani gradijent boja i oblik instalacije služe kao vizuelne metafore, predstavljajući progresivne radne temperature u procesu pečenja keramike.

Svaki pažljivo izrađen blok ima ugrađene detalje koji ilustruju preciznu temperaturu potrebnu u svakoj fazi proizvodnje kako bi se osigurao najviši kvalitet keramičkih proizvoda.

Elegantno zaobljeni dizajn instalacije sa različitim visinama savršeno se uklapa u dvorište u obliku trougla i bez napora se uklapa u dvorište Univerziteta u Milanu, nudeći niz prostornih i funkcionalnih mogućnosti.

Više od samo vizuelno privlačnih, ovi svestrani blokovi postaju deo naracije, pretvarajući se u privlačne prostore za sedenje koji podstiču posetioce na opuštanje, razgovor i druženje u ovom dinamičnom prostoru.

"Sparking Change naglašava Rocinu predanost održivosti u jedinstvenoj instalaciji koja pokazuje kako su znanje, iskustvo i tehnologija doveli Rocu do razvoja najveće inovacije u sektoru," objašnjava Marc Viardot, direktor marketinga i dizajna Roca Grupe.

Moduli nastali kombinacijom gline i reciklirane keramike

Moduli nastali kombinacijom gline i reciklirane keramike (Foto: Roca)

Spajajući fizički i virtuelni svet, instalacija nudi posetiocima zanimljivo i impresivno istraživanje proizvodnog procesa ove pionirske inovacije. Koristeći virtuelnu realnost, posetioci su pozvani na interaktivno putovanje kako bi otkrili prednosti Rocine inovativne električne tunelske peći.

Ovaj novi pristup omogućava posetiocima da dublje proniknu u Rocinu posvećenost pomeranju granica inovacija.

Tehničke inovacije i održivost

Odražavajući Rocine osnovne vrednosti, 3D štampani keramički blokovi instalacije oslikavaju delikatnu ravnotežu inovacije, poštovanja tradicije i odgovornosti prema okolini. Prihvatajući principe cirkularnosti i dekarbonizacije, "Sparking Change" pokazuje kako tehnologija i digitalni alati mogu delovati ne samo kao kreativni medij, već i zapaliti iskru novih ideja.

"Sparking Change ističe inovativnu tehniku koja poštuje okolinu i unapređuje tradiciju; dalje, to je opipljiv dokaz da tehnologija i digitalni alati više nisu samo instrumenti za stvaranje, već i za podsticanje novih ideja," kaže Mario Cucinella, osnivač i direktor dizajna studija MCA - Mario Cucinella Architects.

Svaki blok koji čini projekat proizveden je postupkom sa niskim uticajem na okolinu, koristeći kombinaciju gline i reciklirane keramike iz proizvodnje komponenti za kupatila.

Dizajn dimenzija 50x40x25cm omogućava samonosivu i suvomontažnu strukturu. Ovo ne samo da povećava njegovu estetsku privlačnost, već takođe omogućava jednostavno rastavljanje i utire put potencijalnoj ponovnoj upotrebi blokova u budućim događajima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;