INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Svilajncu pušten u rad sistem za navodnjavanje 23 hektara

05.09.2012. | Tanjug

Na imanju Poljoprivredno veterinarske škole u Svilajncu danas je pušten u rad sistem za navodnjavanje 23 hektara zemljišta, čiju su izgradnju finansirali Ministarstvo poljoprivrede, kroz posticajna sredstva, i sama Poljoprivredna škola.

Sistem je u rad svečano pustio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je objasnio da je na ušću Resave u Veliku Moravu, gde se nalazi imanje na kome je izgrađen sistem, obavljena komasacija zemljišta i urađeni su kanali.

- Svilajnac čeka spremno početak velikog projekta izgradnje sistema za navodnjavanje u Srbiji, koji je najavilo Ministarstvo poljoprivrede - rekao je Milanović.

On je dodao da će ovaj sistem služiti i za obuku studenata Poljoprivednog fakulteta i učenika Poljoprivredno veterinarske škole iz Svilajnca.

U Pomoravskom i Šumadijskom okrugu, pod oranicama i baštama je više od 236.000 hektara, za posledniih 35 godina količine padavina su smanjene za 800 milimetara, suše su sve češće i poprimaju karakter elementarnih nepogoda, kao ove godine, a samo jedan odsto zemljišta se navodnjava, rečeno je ranije Tanjugu u Sektoru za poljoprivredu Regionalne privredne komore (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje. Ovom regionu nedostaje godišnje oko 500 milimetara vodenog taloga.

- U Pomoravskom okrugu je zbog suše proizvodnja kukuruza, koji je tradicionalno najzastupljenija žitarica, smanjena za čak 40%, povrća za 65%, krmnog bilja za 31%, šećerne repe i soje za po 20%, suncokreta za 14,6% - tvrde u RPK.

Navodnjavanjem bi se mnogo toga promenilo u povećanju plodnosti zemljišta, ishrani i zaštiti biljaka, a pored povećanja prinosa gajenih biljaka moglo bi se razmišljati i o postrnoj i naknadnoj setvi (dve žetve u godini), ocenjuju u RPK.

Intenzivnim razvojem navodnjavanja može se omogućiti intenzivnije korišćenje podklimatskih uslova, posebno ako se proizvodnja orijentiše na intenzivne kulture: povrće, krmno bilje, seme, sadni materijal, podizanje voćnjaka i vinograda. Uz to što je malo sistema za navodnjavanje, u Šumadiji i Pomoravlju je i veliki broj van upotrebe.

U RPK smatraju da bi navodnjavanjem, u narednih 10-15 godina, u ovom delu Srbije trebalo obuhvatiti u okviru vodnog područja "Morava" 187.590 hektara i na vodno melioracionom području "Velika Morava" 54.000 hektara.

Najznačajniji budući zahvat na vodovodnom području "Morava" je navodnjavanje moravsko resavske doline (Žabare, Dragonjež, Rača, Batočina) oko 120.000 hektara, a u delu odvodnjavanja na oko 2.000 hektara na teritoriji Vodoprivrednog preduzeća "Ćuprija".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;