INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Svilajncu pušten u rad sistem za navodnjavanje 23 hektara

05.09.2012. | Tanjug

Na imanju Poljoprivredno veterinarske škole u Svilajncu danas je pušten u rad sistem za navodnjavanje 23 hektara zemljišta, čiju su izgradnju finansirali Ministarstvo poljoprivrede, kroz posticajna sredstva, i sama Poljoprivredna škola.

Sistem je u rad svečano pustio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je objasnio da je na ušću Resave u Veliku Moravu, gde se nalazi imanje na kome je izgrađen sistem, obavljena komasacija zemljišta i urađeni su kanali.

- Svilajnac čeka spremno početak velikog projekta izgradnje sistema za navodnjavanje u Srbiji, koji je najavilo Ministarstvo poljoprivrede - rekao je Milanović.

On je dodao da će ovaj sistem služiti i za obuku studenata Poljoprivednog fakulteta i učenika Poljoprivredno veterinarske škole iz Svilajnca.

U Pomoravskom i Šumadijskom okrugu, pod oranicama i baštama je više od 236.000 hektara, za posledniih 35 godina količine padavina su smanjene za 800 milimetara, suše su sve češće i poprimaju karakter elementarnih nepogoda, kao ove godine, a samo jedan odsto zemljišta se navodnjava, rečeno je ranije Tanjugu u Sektoru za poljoprivredu Regionalne privredne komore (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje. Ovom regionu nedostaje godišnje oko 500 milimetara vodenog taloga.

- U Pomoravskom okrugu je zbog suše proizvodnja kukuruza, koji je tradicionalno najzastupljenija žitarica, smanjena za čak 40%, povrća za 65%, krmnog bilja za 31%, šećerne repe i soje za po 20%, suncokreta za 14,6% - tvrde u RPK.

Navodnjavanjem bi se mnogo toga promenilo u povećanju plodnosti zemljišta, ishrani i zaštiti biljaka, a pored povećanja prinosa gajenih biljaka moglo bi se razmišljati i o postrnoj i naknadnoj setvi (dve žetve u godini), ocenjuju u RPK.

Intenzivnim razvojem navodnjavanja može se omogućiti intenzivnije korišćenje podklimatskih uslova, posebno ako se proizvodnja orijentiše na intenzivne kulture: povrće, krmno bilje, seme, sadni materijal, podizanje voćnjaka i vinograda. Uz to što je malo sistema za navodnjavanje, u Šumadiji i Pomoravlju je i veliki broj van upotrebe.

U RPK smatraju da bi navodnjavanjem, u narednih 10-15 godina, u ovom delu Srbije trebalo obuhvatiti u okviru vodnog područja "Morava" 187.590 hektara i na vodno melioracionom području "Velika Morava" 54.000 hektara.

Najznačajniji budući zahvat na vodovodnom području "Morava" je navodnjavanje moravsko resavske doline (Žabare, Dragonjež, Rača, Batočina) oko 120.000 hektara, a u delu odvodnjavanja na oko 2.000 hektara na teritoriji Vodoprivrednog preduzeća "Ćuprija".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;