BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Mašina koja će sačuvati drveće bez stopiranja projekata

07.05.2021. | Beoinfo

Grad Beograd će u junu dobiti savremenu mašinu pomoću koje će drvo koje se nalazi na mestu izgradnje nekog infrastrukturnog objekta moći da bude kompletno izvađeno sa korenom i premešteno na drugu lokaciju, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

On je gostujući na TV Studio B rekao da se često dešava da neko drvo smeta prilikom izgradnje nekog objekta, iako je pravilo u gradu da se na jedno posečeno zasadi tri drveta.

- Smeta mi kada se iseče bilo koje drvo, pogotovo ako je zdravo, te sam od JKP Zelenilo – Beograd zatražio da kupe posebnu savremenu mašinu koja vadi kompletno drvo iz zemlje sa korenom i presađuje ga na drugo mesto, pa se na taj način ono i sačuva. Takvu mašinu će imati Beograd u junu i na taj način ćemo sačuvati svako drvo, a istovremeno nećemo zaustavljati projekte - rekao je Vesić, i dodao da se isplati svaki dinar koji je uložen u to da se sačuva svako drvo.

- Ako me pitate da li je jeftino, nije. Možda smo za taj novac mogli da kupimo neke druge mašine, ali mislim da kao grad treba da imamo takvu mašinu i to je bila moja odluka. Potreban novac smo obezbedili u budžetu - istakao je Vesić.

Naveo je da potpuno razume da su ljudi navikli na neko drvo koje je u njihovom okruženju raslo godinama, a zašto bi se ono poseklo ukoliko može da se presadi.

- Mislim da je to važna civilizacijska promena za Beograd. Ovakvu mašinu ima svega nekoliko gradova u svetu i mislim da će biti atrakcija kada budemo počeli da je koristimo. To će rešiti mnoge probleme kod same izgradnje nekih infrastrukturnih projekata jer će se drvo premestiti na mesto gde ne smeta i nastaviće da raste na drugom mestu - rekao je zamenik gradonačelnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...
Masa 19.03.2023.
Ma bravo premasili ste sami sebe. Pa gde su...
Ma nemoj 18.03.2023.
Tu nema niko ko je pošteno zaradio pare, i ...
Mima 17.03.2023.
Ne treba da se bune jer ako su starosedeoci...
Rodoljub 17.03.2023.
Ok. je da se stave ozbiljne primedbe na kva...

;