BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Beograd zeleniji za 6.500 stabala

23.01.2020. | J. Dinčić | Novosti

Nadležni iz JKP Zelenilo-Beograd u toku ove godine preurediće 29 dečjih igrališta, napraviti devet novih teretana na otvorenom i izgraditi tri nova igrališta. U planu je i sanacija 22 zelene površine, kao i sadnja novih 6.500 stabala i oko 800.000 cvetnih sadnica u prolećnim i jesenjim danima.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Deo baze preduzeća gde su smešteni transport i mehanizacija u sredu (22.01.2020) je obišao i gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić. U razgovoru sa zaposlenima on je podsetio da je prošle godine prvi put usvojen Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda.

- Zelene površine danas čine 15 odsto teritorije Beograda, a planom je predviđeno da do 2025. godine zelenilo zauzme 25 odsto - rekao je gradonačelnik. - Prošle godine Zelenilo je kupilo i sedam električnih vozila koja ne zagađuju životnu sredinu, a od ukupne mehanizacije koju poseduju samo devet odsto nije u radnom pogonu.

Svakako, jedan od najzahtevnijih projekata na kojem radnici Zelenila trenutno rade jeste rekonstrukcija šetališta Lazaro Kardenas na Novom Beogradu i sanacija park-šume Šumice. Do kraja godine planirana je i popravka pešačkih staza u Parku vojvode Petra Bojovića na Vračaru, kao i održavanje javne zelene površine parka "Lep izgled" na Mostarskoj petlji.

- Što se međublokovskih prostora tiče, biće uređeno dečje igralište u Ulici Olge Alkalaj na Zvezdari, gde će biti napravljen i sportski teren - kažu nadležni iz Zelenila, za Novosti. - U naselju Kanarevo brdo biće sanirano dečje igralište, dok je u Vespučijevoj ulici na Novom Beogradu u planu sanacija sportskog i fitnes terena i dečjeg igrališta. U Bloku 23 i u Ulici Stjepana Supanca u Železniku planirana je rekonstrukcija igrališta i pešačkih staza.

Zaštićena prirodna dobra Bajfordova i Zvezdarska šuma, kao i pojedinačna zaštićena stabla, poverena su na staranje radnicima JKP Zelenilo-Beograd kako bi se popravilo njihovo stanje, a radiće se po programima koje je sačinio Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Odluka je predložena u novom programu poslovanja preduzeća za tekuću godinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;