IZOLACIJA-468X60-BANNER

Obavezni zeleni krovovi na novim poslovnim zgradama u Francuskoj

09.05.2022. | Pametni gradovi

Nedavno je u Francuskoj donet novi zakon koji zahteva da sve nove poslovne zgrade imaju delimično pokrivene krovove biljkama ili solarnim panelima.

Biljke smanjuju temperaturu krovne površine (Foto: Pixabay)

Zakon će važiti za sve novogradnje u poslovnim zonama. Prvobitno je predlog francuskih ekoloških aktivista bio da krovovi budu potpuno prekriveni zelenilom, ali da bi se umanjili troškovi, Vlada je dozvolila da budu delimično prekriveni.

U SAD-u je Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) navela neke ključne prednosti postojanja biljaka na krovu. Naime, dokazano je da zeleni krovovi smanjuju "toplotna ostrva" osiguravajući hlad, uklanjajući toplotu iz vazduha i smanjujući temperaturu krovne površine.

Zeleni krovovi smanjuju potrošnju električne energije

Zeleni krovovi smanjuju potrošnju električne energije (Foto: Pixabay)

- Temperature zelenih krovova mogu biti 4-5°C niže od onih na konvencionalnim krovovima i mogu čak smanjiti temperaturu okoline u celom gradu. Osim toga, zeleni krovovi mogu smanjiti potrošnju energije u zgradama za 0,7% u poređenju sa konvencionalnim krovovima, smanjujući potražnju za električnom energijom i dovodeći do godišnje uštede od 0,23 USD po kvadratnom metru površine krova. Ova smanjenja temperature i prednosti energetske efikasnosti ključni su doprinos rastućoj popularnosti zelenih krovova u Sjedinjenim Državama – kažu u EPA.

EPA je podelila različite vrste zelenih krovova, napominjući da je za one opsežne potrebno vrlo malo održavanja nakon postavljanja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER
ROCKWOOL2020-300X120-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...