SFSOPLATE-468X60-BANNER

Obavezni zeleni krovovi na novim poslovnim zgradama u Francuskoj

09.05.2022. | Pametni gradovi

Nedavno je u Francuskoj donet novi zakon koji zahteva da sve nove poslovne zgrade imaju delimično pokrivene krovove biljkama ili solarnim panelima.

Biljke smanjuju temperaturu krovne površine (Foto: Pixabay)

Zakon će važiti za sve novogradnje u poslovnim zonama. Prvobitno je predlog francuskih ekoloških aktivista bio da krovovi budu potpuno prekriveni zelenilom, ali da bi se umanjili troškovi, Vlada je dozvolila da budu delimično prekriveni.

U SAD-u je Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) navela neke ključne prednosti postojanja biljaka na krovu. Naime, dokazano je da zeleni krovovi smanjuju "toplotna ostrva" osiguravajući hlad, uklanjajući toplotu iz vazduha i smanjujući temperaturu krovne površine.

Zeleni krovovi smanjuju potrošnju električne energije

Zeleni krovovi smanjuju potrošnju električne energije (Foto: Pixabay)

- Temperature zelenih krovova mogu biti 4-5°C niže od onih na konvencionalnim krovovima i mogu čak smanjiti temperaturu okoline u celom gradu. Osim toga, zeleni krovovi mogu smanjiti potrošnju energije u zgradama za 0,7% u poređenju sa konvencionalnim krovovima, smanjujući potražnju za električnom energijom i dovodeći do godišnje uštede od 0,23 USD po kvadratnom metru površine krova. Ova smanjenja temperature i prednosti energetske efikasnosti ključni su doprinos rastućoj popularnosti zelenih krovova u Sjedinjenim Državama – kažu u EPA.

EPA je podelila različite vrste zelenih krovova, napominjući da je za one opsežne potrebno vrlo malo održavanja nakon postavljanja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;