IZOLACIJA-468X60-BANNER

Pejzažno uređenje kružnih tokova u Kraljevu

13.01.2021. | Aleksandra Kekić | eKapija

Kraljevčani i svi posetioci ovog grada uskoro će moći da uživaju u prizoru na kružnim tokovima, koji će biti planski pejzažno uređeni. Reč je o pet lokacija, a za idejna rešenja je bila zadužena mast. inž. pejz. arh. Vesna Igrutinović iz kraljevačkog Javnog preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta.

Kružni tok u Žičkoj ulici

Kružni tok u Žičkoj ulici (Foto: Vesna Igrutinović)

Kružni tok u Žičkoj ulici nalazi se na desnoj obali Ibra, između starog mosta na Ibru i mosta Milomira Glavčića. Površina kružnog toka iznosi 615m², a prečnik centralnog ostrva je 28m. Za pezjažno uređenje korišćena je živopisna ornamentika rozete iz manastra Žiča. Motiv palmeta raspoređenih među kracima krsta u medaljonu kružnog oblika, prenete su na kružni tok, čiji putni pravci vode prema manstiru Žiči. Simbolično je korišćeno tri boje, a crvena boja kao dominantna. 

Kružni tok u Ulici Dušana Popovića nalazi se na desnoj obali Ibra. Površine je 491m²,, dok je prečnik centralnog ostrva 25m. Za pezjažno uređenje korišćen je motiv sedam zlatnih kraljevskih kruna, kao simbol grada Kraljeva. One označavaju sedam srednjovekovnih krunisanja obavljenih u manastiru Žiča. Oblik kruna je sa motivom krina (ljiljana) kako je po pretpostavci izgledala kruna Stefana Prvovenčanog.

Kružni tok u Ulici Dušana Popovića

Kružni tok u Ulici Dušana Popovića (Foto: Vesna Igrutinović)

Kružni tok u Ulici vojvode Stepe površine je 661m²,. Prečnik centralnog ostrva je 29m. Za pezjažno uređenje korišćen je motiv centralnog gradskog trga, kao jednog od simbola grada. Glavne ulice, odnosno u ovom slučaju saobraćanice, polaze od centralnog kruga u četiri pravca.

Površina kružnog toka kod Tempa iznosi 573m², a prečnik centralnog ostrva je 26-27m. Za pezjažno uređenje korišćen je motiv ključa, čime je simbolično predstavljen jedan od ulazaka u grad. Ključ potiče iz 19. veka i deo je zbirke Narodnog muzeja Kraljevo. Forma kružnog toka je ujedno i logo Narodnog muzeja Kraljevo, stilizovanog po uzoru na pomenuti ključ.

Kružni tok na Ratarskom imanju, u neposrednoj blizini fabrike Leoni površine je 616m², dok je prečnik centralnog ostrva 28m. Za pezjažno uređenje korišćen je motiv umrežavanja, povezivanja - Internet of Things (IoT). Simbolično međusobno povezani uređaji, predstavljaju povezivanje grada Kraljeva sa ostalim gradovima zemlje i šire, različitim putnim pravcima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...
Sale 15.03.2022.
Nece proci!!