INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Pejzažno uređenje kružnih tokova u Kraljevu

13.01.2021. | Aleksandra Kekić | eKapija

Kraljevčani i svi posetioci ovog grada uskoro će moći da uživaju u prizoru na kružnim tokovima, koji će biti planski pejzažno uređeni. Reč je o pet lokacija, a za idejna rešenja je bila zadužena mast. inž. pejz. arh. Vesna Igrutinović iz kraljevačkog Javnog preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta.

Kružni tok u Žičkoj ulici

Kružni tok u Žičkoj ulici (Foto: Vesna Igrutinović)

Kružni tok u Žičkoj ulici nalazi se na desnoj obali Ibra, između starog mosta na Ibru i mosta Milomira Glavčića. Površina kružnog toka iznosi 615m², a prečnik centralnog ostrva je 28m. Za pezjažno uređenje korišćena je živopisna ornamentika rozete iz manastra Žiča. Motiv palmeta raspoređenih među kracima krsta u medaljonu kružnog oblika, prenete su na kružni tok, čiji putni pravci vode prema manstiru Žiči. Simbolično je korišćeno tri boje, a crvena boja kao dominantna. 

Kružni tok u Ulici Dušana Popovića nalazi se na desnoj obali Ibra. Površine je 491m²,, dok je prečnik centralnog ostrva 25m. Za pezjažno uređenje korišćen je motiv sedam zlatnih kraljevskih kruna, kao simbol grada Kraljeva. One označavaju sedam srednjovekovnih krunisanja obavljenih u manastiru Žiča. Oblik kruna je sa motivom krina (ljiljana) kako je po pretpostavci izgledala kruna Stefana Prvovenčanog.

Kružni tok u Ulici Dušana Popovića

Kružni tok u Ulici Dušana Popovića (Foto: Vesna Igrutinović)

Kružni tok u Ulici vojvode Stepe površine je 661m²,. Prečnik centralnog ostrva je 29m. Za pezjažno uređenje korišćen je motiv centralnog gradskog trga, kao jednog od simbola grada. Glavne ulice, odnosno u ovom slučaju saobraćanice, polaze od centralnog kruga u četiri pravca.

Površina kružnog toka kod Tempa iznosi 573m², a prečnik centralnog ostrva je 26-27m. Za pezjažno uređenje korišćen je motiv ključa, čime je simbolično predstavljen jedan od ulazaka u grad. Ključ potiče iz 19. veka i deo je zbirke Narodnog muzeja Kraljevo. Forma kružnog toka je ujedno i logo Narodnog muzeja Kraljevo, stilizovanog po uzoru na pomenuti ključ.

Kružni tok na Ratarskom imanju, u neposrednoj blizini fabrike Leoni površine je 616m², dok je prečnik centralnog ostrva 28m. Za pezjažno uređenje korišćen je motiv umrežavanja, povezivanja - Internet of Things (IoT). Simbolično međusobno povezani uređaji, predstavljaju povezivanje grada Kraljeva sa ostalim gradovima zemlje i šire, različitim putnim pravcima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;