IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Zastoj u Železari: Pad izvoza i socijalne posledice

11.07.2012. | Tanjug

Glavne posledice privremene obustave proizvodnje u "Železari Smederevo" ogledaju se u padu izvoza i u socijalnoj dimenziji, odnosno problemu očuvanja radnih mesta i životnog standarda u tom gradu, izjavio je juče saradnik Ekonomskog instituta Miladin Kovačević.

Kovačević je novinarima u Privrednoj komori Srbije rekao da je "Železara Smederevo" bila izvozno orijentisana, pa se ta obustava proizvodnje najviše "oseća" u izvozu, koji je značajno smanjen.

"Kao mogući problem vidim socijalne implikacije na zapošljavanje u gradu Smederevu, jer znamo da je Smederevo bilo u velikoj meri oslonjeno na "Železaru", ali i druge grane, poput trgovine, sektora usluga", kazao je Kovačević.

Međutim, kako "Železara" nije u značajnijoj meri učestvovala u domaćem reproduktivnom lancu, ne postoji opasnost da se problem sa njenim zastojem u radu odrazi na funkcionisanje preostale metalske industrije u Srbiji, ali i drugih privrednih grana, tvrdi on.
"Nismo se toliko reindustrijalizovali da metalski sektor bude snažan a da "Železara" obezbeđuje tražnju na unutrašnjem tržištu, tako da nema posledica u tom smislu, da u lančanoj reakciji proizvede teškoće u drugim proizvodnjama i industrijama", naglasio je Kovačević.

On je naveo da scenario koji se dogodio Smederevu, nije moguć u nekim drugim gradovima, jer "Železara" ima svoj poseban istorijat, status i poziciju na tržištu.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da se pronađe strateški partner i da se "Železara" održi ili da država svojim infrastrukturnim projektima obezbedi deo tražnje za proizvode iz "Železare".

- "Teško je, naravno, doći do tog tržišta, naročito ako se posmatra i tehnološki aspekat", ocenio je Kovačević.

Proizvodnja u "Železari Smederevo" biće privremeno obustavljena do 1. septembra, nakon što je druga visoka peći stavljana od 7. jula na "tihi hod". Razlog za to su berzanske cene i inputi proizvodnje jer su porudžbine sirovina 25 odsto skuplje nego finalni proizvod. "Železara Smederevo" je krajem januara prešla u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije "Ju-Es stil", koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima.

Prema najavama, predstavnici države trenutno razgovaraju sa potencijalnim strateškim partnerima. Rok za prijavu na tender za strateškog partnera "Železare" produžen je do 10. septembra.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;