INFONET-468X60-BANNER

Biomasom do smanjenja deficita

19.06.2012. | Euractiv

Jugoistočna Evropa zavisi od uvoza fosilnih goriva, kojima je siromašna, a nedostatak struje već je potencijalna prepreka o kojoj razmišljaju investitori prilikom izbora zemlje. Na Forumu finansiranja energetike Balkana 19. juna stručnjaci su poručili da deo odgovora na te probleme leži u ulaganju u obnovljive izvore energije, kojima region obiluje. Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je da bi Srbija, razvojem biomase, mogla da postane neto izvoznik energije i znatno smanji troškove za uvoz fosilnih goriva, koji čine najveći deo deficita. Na konferenciji je, međutim, istaknuto da će ugalj sigurno ostati značajan energent u koji će se ulagati. Istog dana na skupu u Privrednoj komori Srbije generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković ukazao je na velike probleme srpske elektroprivrede - prosečna starost elektrana je 39 godina, a nema novca za obnovu kapaciteta.

"Srbija može (od biomase) da proizvede 4,3 miliona tona ekvivalenata sirove nafte, a uvozi dva miliona tona koje idu u rafinerije", rekao je Carić. To znači da bi Srbija uz ulaganja mogla da postane energetski nezavisna, da izvozi energiju i da smanji novac koji troši na uvoz nafte i gasa.

Na skupu koji je organizovala agencija Intelidžent investment in imerdžing markets (Intelligent Investment in Emerging Markets) iz Londona povela se rasprava o tome da li je ulaganje u obnovljive izvore energije isplativo. Jedan od učesnika iz bankarskog sektora ocenio je da ulaganja nisu isplativa jer tehnilogija još nije dovoljno pouzdana. Carić se, međutim, nije složio sa tim i naveo je da je u tehnologije potrebno ulagati da bi se razvile.

Carićevoj tvrdnji ide u prilog ocena stručnjaka za energetiku Aleksandra Kovačevića da je cela jugoistočna Evropa, koja uključuje i Tursku, siromašna fosilnim gorivima a bogata obnovljivim izvorima. "To se pokazalo i 20-ih, 30-ih, 50-ih i 60-ih godina. Tek 70-ih je otkriven lignit lošeg kvaliteta" koji se koristi u regionu, kazao je on.

On je naveo da je region bogat raznovrsnim obnovljivim izvorima. U većini zemalja nivo padavina je visok, prinos biomase veliki, a geografski položaj garantuje dosta sunčanih dana. To, prema rečima Kovačevića, omogućava regionu da odigra važnu ulogu u snabdevanju Evrope raznovrsnim izvorima energije.

Uprkos tome, potencijalni nedostatak struje u regionu već se posmatra kao problem u krugovima investitora. "To smo videli u januaru 2012. godine, tokom hladnog vremena nije bilo dovoljno energije", rekao je on i dodao da su pogoni zatvarani a ljudi nisu imali posla.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;