INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srpski studenti osmislili najbolje kuće za Britance

08.06.2012. | 24 sata

Tamara Kuljanin i Nemanja Kocić, studenti druge godine master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, osmislili su najbolji životni prostor engleskog industrijskog grada i time osvojili žiri na 10. internacionalnom Isover konkursu krajem maja u Bratislavi ostaviši iza sebe 60 timova iz 21 zemlje.

Ovaj uspešni tandem mladih arhitekata prethodno je na nacionalnom konkursu osvojio vicešampionsku titulu i zajedno sa još dva tima otputovao u Slovačku da predstavlja Srbiju na prestižnom međunarodnom Isover konkursu, a kako oboje objašnjavaju za „24 sata”, nisu se nadali da mogu da pobede.

- Nagrada je neočekivana. Mislili smo da se radi o drugom timu iz Srbije. Mnogo nam znači što smo pobedili jer se već neko vreme prijavljujemo na razne konkurse, a ovo je prvi put da smo radili na nekom međunarodnom. Pratimo šta se dešava u svetu arhitekture pa nije bilo teško odgovoriti na zadatak - priča Nemanja Kocić.

U pitanju je arhitektonski studentski konkurs, a tema je obuhvatala razvijanje specifičnog oblika stanovanja u industrijskoj zoni Notingema u Engleskoj i pokretanje grada. Rešenje je trebalo da zadovolji standarde energetske efikasnosti, sa ciljem što uspešnije upotrebe obnovljivih izvora energije.

Nemanju i Tamaru pratili su profesori Arhitektonskog fakulteta Mihailo Timotijević i Zoran Lazović koji se slažu da je ova nagrada potvrda uspeha srpskog obrazovanja.

- Srbija već 10 godina učestvuje na ovom konkursu, a ovaj uspeh značajan je ne samo za studente i mentore, već i za fakultet i Srbiju. Arhitektonski fakultet se među prvima reformisao i ovo je potvrda vrednosti reforme - kaže profesor Timotijević.

"Razvoj koncepta bazirao se na ideji očuvanja jedinstvenog duha grada, kroz ponovnu upotrebu i reinterpretaciju industrije, gde su mladi ljudi definisani kao glavni nosioci urbanih promena i regeneracije. Pozivajući se na karakteristike britanskih porodičnih kuća, stambene jedinice i dalje sadrže tradicionalne elemente (prednje i zadnje dvorište), ali bivaju premeštene na više etaže, sa ciljem ostvarivanja većeg stepena privatnosti", priča Tamara.

 

 

Komentari: 1

veljko 13.06.2012 12.00.54

Cestitam mladim kolegama!

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;