INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pokrenuto prvo srpsko postrojenje za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica

01.06.2012. | E-kapija

U Omoljici je juče pokrenuto prvo srpsko postrojenje za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica. Prvo u Srbiji i prvo takve vrste u regionu. Investicijom vrednom više od pola miliona eura, rukovodstvo pančevačke kompanije "Božić i sinovi", u čijem sastavu posluje "BiS Reciklažni centar", pretenduje da Srbiju pozicionira kao balkanski centar za reciklažu sijaličnog otpada.

Kako se u Srbiji sijalični otpad gotovo uopšte ne reciklira, "BiS Reciklažni centar", prvoosnovani srpski recikler elektronskog i električnog otpada, ovom investicijom još jednom potvrđuje poziciju lidera na našem tržištu. Početak rada novog postrojenja za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica će u četvrtak, 7. juna, ozvaničiti ministar Oliver Dulić, iz Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, uz prisustvo ambasadora Velike Britanije u Beogradu Majkla Devenporta.

Postrojenje koje nosi oznaku "Balcan total lamp recyclimg system" služi za totalnu reciklažu fluorescentnih cevi i svih vrsti sijalica, a uvezeno je iz Engleske, od "Balcan Engineering Ltd", kompanije koja je dobitnica kraljičine nagrade u kategoriji ekoloških inovacija. Prema rečima Nikole Egića, generalnog direktora kompanije "Božić i sinovi", zahvaljujući svojim kapacitetima, postrojenje će za samo jedan sat rada moći da reciklira 6.000 komada "izvora veštačkog svetla" u koje se ubrajaju: fluorescentne lampe, sijalice, štedljive sijalice, projekcione lampe, infracrvene lampe, volfram halogene lampe, minijaturne automobilske lampe, UV lampe, lampe koje se koriste sa osvetljenje pozornica i za fotografisanje, blicevi itd.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;