Projekat arheološko-turističkog parka u Starčevu biće predstavljen 24. aprila

23.04.2012. | E-kapija

U Starčevu iz pravca Pančeva, sa jugozapadne strane kanala, u pojasu veličine 38ha biće izgrađen arheološko-turistički park "Neolitsko Starčevo", čiji će projekat biti predstavljen sutra u holu zgrade Vlade Vojvodine.

Kompleks budućeg parka obuhvatiće upravnu zgradu muzeja, repliku neolitske nastambe, kamp, bungalovsko naselje, parkinge i objekte mirujućeg saobraćaja, heliodrom uz prateće uslužne sadržaje.

Autor projekta je firma "Portal" iz Pančeva, a arhitekta Miodrag Mladenović objašnjava:

- Glavnu atrakciju na ovom prostoru predstavljaće zgrada muzeja, poluukopana zemunica pasuljastog oblika sa travnatim krovom, koja će u potpunosti oslikavati graditeljski manir neolitskog čoveka. S jedne strane pečat neolita biće veoma izražen, sa druge poštovaćemo i savremene principe gradnje. Tako da će objekat biti u potpunosti izgrađen u skladu sa principima ekološke i energetske nezavisnosti - naveo je Mladenović.

Kako je objasnio, kompleks će imati centralni atrijum čiji će stubovi biti slika graditeljskih principa neolita.

- Ceo kompleks će biti atraktivnog izgleda, ali će zadovoljavati i funkcionisanje muzeja i pratećih sadržaja.

Projekat čiji je cilj proučavanje i prezentacija starčevačke kulture na prostoru Jugoistočne Evrope, realizuju Udruženje "Neolitsko Starčevo" i MZ Starčevo, uz podršku grada Pančeva i Pokrajinskog sekretrijata za kulturu i javno informisanje.

Rok za završetak glavnog projekta zgrade muzeja, kao prve faze izrade projektne dokumentacije je početak maja 2012. godine, a na dužinu rokova presudno će uticati brzina izdavanja potrebnih saglasnosti, pošto je područje na kome će se kompleks graditi definisano kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Arheološki lokalitet "Starčevo grad" otkriven je tokom iskopavanja koje su u periodu od 1928. do 1932. godine obavljali arheolozi Narodnog muzeja u Beogradu i Harvardskog univerziteta. Naučnim radovima publikovanim 1932. godine, novootkrivena kulturna grupa neolitskog perioda detektovana je kao autentična i nazvana "starčevačkom kulturnom grupom".

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...