INFONET-468X60-BANNER

"Alas Rakovac" počeo ispumpavanje vode iz Ledinačkog jezera

10.04.2009. | Danas

Kompanija "Alas Rakovac" počela je ispumpavanje vode iz Ledinačkog jezera, kakao je popularan naziv površinskog kopa kamena "Srebro".

Ispuštanje vode iz ove akumulacije izvodi se na osnovu Projekta rekultivacije Srebra, na koji je prošle godine saglasnost dalo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i uz dozvolu Ministarstva rudarstva i energetike.

Ispumpavanje se izvodi i po nalogu Vodoprivredne inspekcije koja je dala nalog za pražnjenje zbog toga što brana koja sprečava izlivanje vode iz jezera, nije bezbedna, te je ispumpavanje u cilju zaštite fruškogorskih naselja neophodno, saopštila je kompanija "Alas Rakovac" povodom protesta grupe meštana Ledinaca, koji strahuju da će njihovim selom tutnjati kamioni odvozeći kamen.

Radove izvodi požarevačka firma "Moping", a sva voda bi trebalo da se ispumpa za 60 do 90 dana. Završetkom rekultivacije, površinski kop "Srebro" biće zatvoren i u potpunosti uklopljen u ambijent Nacionalnog parka Fruška gora. Krasiće ga jezero sa izletištem i plažom, pratećom sanitarnom infrastrukturom i sportskim terenima za košarku i fudbal, biciklizam i sportsko penjanje.

Rekultivacijom površinskog kopa, stvaranjem terasastih površina, ozelenjavanjem i pošumljavanjem sa oko 30.000 sadnica, obezbediće se novi ambijent u okviru prirodne celine. Zelene površine biće uređene kao parkovi, obogaćeni autohtonim vrstama drveća, prirodnim staništem za lokalne ptice i druge životinjske vrste.

U "Alasu" ističu da prevoza kamena spornim putem kroz Ledince neće biti bez konsenzusa sa lokalnom samoupravom, o čemu je MZ Stari Ledinci obaveštena u više navrata. Odluka o izboru alternativnog puta koji neće ići kroz naselje biće doneta nakon procene tehničkih i finansijskih mogućnosti.

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;