"Železaru" hoće i kompanija iz Dubaija

01.03.2012. | Blic

"Kor Group", sa sedištem u Dubaiju, ozbiljno je zainteresovana za kupovinu "Železare Smederevo". Kako saznaje "Blic", četiri direktora ove firme boravila su u Beogradu 3. februara i tada su o detaljima preuzimanja razgovarala sa ministrom Nebojšom Ćirićem i šefom vladine radne grupe za prodaju čeličane Dušanom Nikezićem.

Izvor ovog beogradskog lista tvrdi da je jedan od suvlasnika "Kor Group" Albanac Džeton Sadiku, koji je i suvlasnik fabrike u Vučitrnu na Kosovu.

U pismu o namerama za peuzimanje "Železare" u koje je "Blic" imao uvid, jasno stoji da bi "Kor Group" preuzeo sve tri fabrike "U.S. Steel"-a - u Smederevu, Šapcu i Kučevu. Ugovorom bi se obavezali i na izgradnju pogona za proizvodnju koksa u Smederevu gde bi u narednih pet godina uložili 500-600 miliona dolara. "Kor Group" ne bi otpustio ni jednog radnika u pomenutim fabrikama, čak bi se obavezala i na preuzimanje nove firme.

Reč je o državnoj fabrici za cinkovanje limova u Šapcu u kojoj bi zaposlili novih 250 ljudi. U pismu stoji i da bi "Kor" garantovao promet čelika od 100 miliona evra koji bi isporučivao svojoj fabrici u Vučitrnu.

Izvor "Blica" kaže da su Nikezić i Ćirić bili zadovoljni ponuđenim uslovima, ali da "Kor Group" i dalje nema povratnu informaciju iz Vlade Srbije.

"Kor Group" je u privatnom vlasništvu borda direktora iz Engleske, Indonezije i Rusije. Sedište firme je u Dubaiju, a predstavništva su u Njujorku, Moskvi, Istambulu i Kazablanki. Deo firme koji se bavi metalima, mineralima i gasom, godišnje prometuje 2,8 milijardi dolara i zapošljava 27.000 ljudi. Samo na Balkanu imaju 1.600 radnika.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...