INFONET-468X60-BANNER

"Železaru" hoće i kompanija iz Dubaija

01.03.2012. | Blic

"Kor Group", sa sedištem u Dubaiju, ozbiljno je zainteresovana za kupovinu "Železare Smederevo". Kako saznaje "Blic", četiri direktora ove firme boravila su u Beogradu 3. februara i tada su o detaljima preuzimanja razgovarala sa ministrom Nebojšom Ćirićem i šefom vladine radne grupe za prodaju čeličane Dušanom Nikezićem.

Izvor ovog beogradskog lista tvrdi da je jedan od suvlasnika "Kor Group" Albanac Džeton Sadiku, koji je i suvlasnik fabrike u Vučitrnu na Kosovu.

U pismu o namerama za peuzimanje "Železare" u koje je "Blic" imao uvid, jasno stoji da bi "Kor Group" preuzeo sve tri fabrike "U.S. Steel"-a - u Smederevu, Šapcu i Kučevu. Ugovorom bi se obavezali i na izgradnju pogona za proizvodnju koksa u Smederevu gde bi u narednih pet godina uložili 500-600 miliona dolara. "Kor Group" ne bi otpustio ni jednog radnika u pomenutim fabrikama, čak bi se obavezala i na preuzimanje nove firme.

Reč je o državnoj fabrici za cinkovanje limova u Šapcu u kojoj bi zaposlili novih 250 ljudi. U pismu stoji i da bi "Kor" garantovao promet čelika od 100 miliona evra koji bi isporučivao svojoj fabrici u Vučitrnu.

Izvor "Blica" kaže da su Nikezić i Ćirić bili zadovoljni ponuđenim uslovima, ali da "Kor Group" i dalje nema povratnu informaciju iz Vlade Srbije.

"Kor Group" je u privatnom vlasništvu borda direktora iz Engleske, Indonezije i Rusije. Sedište firme je u Dubaiju, a predstavništva su u Njujorku, Moskvi, Istambulu i Kazablanki. Deo firme koji se bavi metalima, mineralima i gasom, godišnje prometuje 2,8 milijardi dolara i zapošljava 27.000 ljudi. Samo na Balkanu imaju 1.600 radnika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;