Čačak, Kosjerić, Požega i Čajetina dobijaju transfer stanice za otpad do jeseni

19.01.2012. | Tanjug

Za prva tri meseca od puštanja u rad, Regionalna sanitarna deponija "Duboko" kod Užica preradila je oko 3.500 tona otpada pristiglog iz svih sedam opština i gradova Čačak i Užice, ali još ne radi punim kapacitetom, izjavio je za Tanjug direktor ovog javnog komunalnog preduzeća Ivan Ðokić.

Slika - Deponija "Duboko"

"Duboko" ima kapacitet prerade 250 tona otpada dnevno i Centar za sekundarnu selekciju otpada kapaciteta 90.000 tona godišnje, ali je osnovni problem, ističe Ðokić, što još nisu urađene transfer stanice u opštinama, koje bi omogućile preradu otpada dovoljnu za samostalan rad deponije.

- Plan je da se do jeseni urade četiri transfer stanice u Čačku i opštinama Kosjerić, Požega i Čajetina, a od aprila ćemo početi i samostalno da prevozimo otpad posle nabavke kamiona i kontejnera za međugradski transport - rekao je Ðokić.

- U ovoj godini izvesna je i saradnja sa cementarom "Titan" iz Kosjerića, koja će preuzimati deo otpada deponije "Duboko", kako bi ga koristila kao gorivo i supstituciju za petrol koks - istakao je Ðokić.

On je naglasio i da se, od ukupne količine dopremljenog otpada, na deponiji kao upotrebljiva sirovina izdvaja od 10 do 15%, a da ima prostora da se ovaj procenat duplo uveća do kraja godine.

Prema rečima direktora deponije "Duboko", trenutno se od ukupnog otpada izdvajaju papir, karton, pet ambalaža, folija, aluminijum i gvožđe, i za sve materijale postoji tržište, tako da je za dva meseca prodato sirovina u vrednosti od dva miliona dinara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...