IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Čačak, Kosjerić, Požega i Čajetina dobijaju transfer stanice za otpad do jeseni

19.01.2012. | Tanjug

Za prva tri meseca od puštanja u rad, Regionalna sanitarna deponija "Duboko" kod Užica preradila je oko 3.500 tona otpada pristiglog iz svih sedam opština i gradova Čačak i Užice, ali još ne radi punim kapacitetom, izjavio je za Tanjug direktor ovog javnog komunalnog preduzeća Ivan Ðokić.

Slika - Deponija "Duboko"

"Duboko" ima kapacitet prerade 250 tona otpada dnevno i Centar za sekundarnu selekciju otpada kapaciteta 90.000 tona godišnje, ali je osnovni problem, ističe Ðokić, što još nisu urađene transfer stanice u opštinama, koje bi omogućile preradu otpada dovoljnu za samostalan rad deponije.

- Plan je da se do jeseni urade četiri transfer stanice u Čačku i opštinama Kosjerić, Požega i Čajetina, a od aprila ćemo početi i samostalno da prevozimo otpad posle nabavke kamiona i kontejnera za međugradski transport - rekao je Ðokić.

- U ovoj godini izvesna je i saradnja sa cementarom "Titan" iz Kosjerića, koja će preuzimati deo otpada deponije "Duboko", kako bi ga koristila kao gorivo i supstituciju za petrol koks - istakao je Ðokić.

On je naglasio i da se, od ukupne količine dopremljenog otpada, na deponiji kao upotrebljiva sirovina izdvaja od 10 do 15%, a da ima prostora da se ovaj procenat duplo uveća do kraja godine.

Prema rečima direktora deponije "Duboko", trenutno se od ukupnog otpada izdvajaju papir, karton, pet ambalaža, folija, aluminijum i gvožđe, i za sve materijale postoji tržište, tako da je za dva meseca prodato sirovina u vrednosti od dva miliona dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


DELTAREALESTATE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;