INFONET-468X60-BANNER

Stambeni krediti u domaćoj valuti

07.12.2011. | Slađana Gavrić | Press

Stambeni krediti u domaćoj valuti konačno su se pojavili i na srpskom tržištu. Stručnjaci ocenjuju da će to sigurno doprineti stabilizaciji na tržištu nekretnina, ali i zaštiti korisnika jer nema valutnog rizika.

Societe Generale je prva banka koja je svojim klijentima omogućila da se za kupovinu nekretnine zaduže u dinarima. Rok otplate kod ovih kredita je do 25 godina, a zanimljivo je da učešće nije obavezno, za razliku od kredita indeksiranih u evrima, za koje moraju imati 20% učešća.

Minimalan iznos može biti milion dinara, dok maksimalna suma zavisi od kreditne sposobnosti klijenta. Nominalna kamatna stopa se kreće od 4,75%, plus jednomesečni belibor.

"Stambeni kredit u dinarima odgovor je na potrebe onih građana koji imaju nameru da reše stambeno pitanje, a žele da to učine bez straha od kretanja kursa", navodi član IO Societe Generale banke Miroslav Rebić.

Predsednik Udruženja posrednika u prometu nepokretnosti Krov Tomislav Sekulić smatra da je ponuda dinarskih stambenih kredita odličan potez. On se nada da će i ostale banke uskoro izaći sa sličnim kreditima. "To je sjajna vest, pre svega jer nema valutnog rizika. Sada je, inače, ponuda nekretnina manja od potražnje, a očekujem da će ovakvi krediti upravo pogurati zamrlu tražnju", naglašava Sekulić.

Urednik portala Kamatica Dužan Uzelac kaže da je ovo primer da banke mogu dati dugoročni kredit i u domaćoj valuti. "Sada je očigledno da banke, iako su se žalile da je nemoguće, ipak mogu ponuditi stambene kredite u dinarima. Jasno je i da je moguće da obezbede tako plasirana sredstva. Kao što su kredite u evrima vezivale za euribor, a one u švajcarcima za libor, tako i ove vezuju za kretanje belibora. Ovo je dobar primer koji treba da slede i ostale banke jer nema opasnosti od valutnog rizika", kaže Uzelac dodajući da se na taj način vraća poverenje u domaću valutu koja će zbog toga jačati.

I u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja pozdravljaju ovu odluku i ističu da će uticati na kvalitet ponude dugoročnih kredita na domaćem tržištu. "Prednost ovih kredita je što nema valutnog rizika, a ova ponuda uticaće i na druge banke da se pridruže", kaže državni sekretar u ovom ministarstvu Nemanja Komazec. On tvrdi da je zbog povećanja učešća na 20% za stambene kredite indeksirane u evrima u novembru smanjena tražnja ovih kredita za 40% u odnosu na isti period prošle godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;