INFONET-468X60-BANNER

Mala HE "Prvonek" počela sa radom

02.12.2011. | Euractiv

Posle više od 20 godina, Elektroprivreda Srbije dobija novu malu hidroelektranu. Mala hidroelektrana Prvonek, na Banjskoj reci u okolini Vranja, juče, 1. decembra, počela je sa probnim radom i proizvodnjom električne energije. Prvonek ima dva agregata snage od 110 i 800kW i godišnje će proizvoditi između 2,5 i 3 miliona kilovat-časova.

Mala HE Prvonek izgrađena je za manje od godinu dana, a investiciju u vrednosti od 1,55 miliona evra EPS finansira samostalno. "Veoma je bitno da će mala HE Prvonek poslužiti i kao model izgradnje za sve buduće male hidroelektrane na vodoprivrednim objektima i da će kao novi hidroenergetski objekat imati pravo na feed in tarifu", izjavio je Slobodan Mitrović, direktor za strategiju i investicije u proizvodnji u Direkciji EPS-a za strategiju i investicije, koja je vodila ovaj posao.

Mala HE Prvonek je prvi energetski objekat koji se gradi u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije o utvrđivanju programa ostvarivanja strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine za period od 2007. do 2012. godine, a koja se odnosi na izgradnju novih energetskih postrojenja na postojećim vodoprivrednim objektima.

Ova hidroelektrana nalazi se na brani Prvonek, ključnom objektu budućeg regionalnog vodoprivrednog sistema na jugu Srbije. Brana je visoka 90m i njenom izgradnjom formirana je akumulacija zapremine oko 20 miliona kubnih metara.

Na projektovanju male HE Prvonek angažovan je Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi dok je tehničku kontrolu glavnog projekta uradio Građevinski fakultet. Isporučilac osnovne opreme (turbina, generator i automatika) je ATB Sever iz Subotice, kao nosilac zajedničke ponude, i Andino Hydropower Engeneering Ltd, kao član grupe ponuđača. Izvođač građevinskih radova je Hidrotehnika-Hidroenergetika, a isporučilac ostale opreme je Metalac Company iz Kuršumlije.

Više od jednog veka EPS proizvodi čistu električnu energiju i, shvatajući značaj očuvanja životne sredine, nastavlja da ulaže u obnovljive izvore energije. Osim ulaganja u male hidroelektrane, EPS kontinuirano investira i u modernizaciju velikih hidroenergetskih postrojenja, čime se povećava njihov energetski potencijal i produžava radni vek.

Povezani sadržaji sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;