INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najveći solarni park u Srbiji?!

21.11.2011. | Alo

Do 2015. godine, Srbija bi mogla da ima najveći solarni park na svetu, dva puta veći od trenutnog lidera, koji se nalazi u Kaliforniji.

Ministarstvo za prostorno planiranje je sa luksemburškom kompanijom "Securum equity partners" potpisalo sporazum da se na jugu Srbije izgrade solarni paneli na čak 3.000 hektara, a vrednost te investicije je skoro 3 milijarde dolara, objavio je list "Alo".

Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja kaže da su "predstavnici firme došli kod nas i ponudili da se na jugu Srbije izgrade solarni paneli ukupne snage od 1.000 MW".

- Ukoliko se taj projekat realizuje, u Srbiji bismo imali najveći solarni park na svetu. Trenutno vodi onaj u Kaliforniji, s ukupnom snagom od 500 MW. Projekat dobro zvuči, ali tek smo na početku pregovora i tek treba da pričamo o uslovima. Za sada smo potpisali samo sporazum o saradnji, koji pravno gledano nije obavezujući dokument – rekao je Đurić za "Alo".

Povodom ove vesti, iz kompanije "Securum Equity Partners" potvrdili su za "eKapiju" da su 17. novembra 2011. godine potpisali pravno neobavezujući Okvirni sporazum, kojim se "izražava spremnost obe strane da preuzmu aktivnosti usmerene ka brzoj i uspešnoj realizaciji projekta."

- Investicioni projekat pod nazivom "Neper solar park inkubator – Serbia" biće realizovan putem posebnog finansijskog instrumenta "Neper fund", i zbog toga on ne zahteva niti predviđa nikakav oblik finansijske potpore ili druge vrste subvencija od Vlade Srbije. To znači da će projekat biti razrađen tako da garantuje finansijsku samoodrživost bez da uzima u obzir bilo koju vrstu državnih potpora vezanih za cenu proizvedene električne energije – navedeno je u saopštenju kompanije "Securum equity partners".

Ova kompanija saopštila je da su se za realizaciju ovakvog projekta baš u Srbiji odlučili iz više razloga.

- Državni organi izrazili su spremnost i razumevanje za predstavljen projekat. Srbija ima povoljan geografski položaj, što nam je jako bitno s obzirom da nam je cilj prvenstveno izvoz proizvedene električne energije, a i srpska elektromreža je vrlo dobro povezana sa susednim državama. Zatim, uslovi sunčevog zračenja povoljni su tokom cele godine.

Iz "Securum equity partners" su dodali i da je Srbija zemlja razvijenih znanja i tehnika, sa vrlo dobro pripremljenim profesionalcima.

Predstavnici ove kompanje su naglasili i da bi se za realizaciju ovog projekta koristilo marginalno zemljište, a ne ono namenjeno poljoprivredi, kako bi se garantovao što manji uticaj na okolinu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;